8.6.2020

Hegemonia tarkoittaa "Antonio Gramscin määrittelemänä hallitsevien yhteiskuntaryhmien kulttuurista ylivaltaa. Eliitit hallitsevat kansalaisia ideologioiden avulla, eivät nojaamalla fyysiseen väkivaltaan.[1] Laajemmin hegemonia merkitsee monimutkaista kokonaisuutta, joka yhdistää toisiinsa poliittiset, sosiaaliset ja kulttuuriset voimat, tai ne aktiiviset sosiaaliset ja kulttuuriset voimat, jotka ovat kokonaisuuden kannalta välttämättömiä elementtejä." Wikipedia

Itselläni on taipumus vierastaa hegemoniaa. Jos haistan hegemonian, en pidä itse asiaakaan vilpittömänä. Esimerkiksi nyt tässä viimeaikaisessa "mustien oikeudet" -kampanjassa on ollut taas hegemonisia piirteitä. On outoa, miten monet älyllisestikään suhtautuvat ihmiset eivät pidä hegemonian välttelyä hyveenä, vaan ikään kuin lukevat siitä viestin: jos et ole George Floydin takana, olet rasisti. Mutta hegemonian vastustamisessa ei ole kysymys itse asiasta, vaan asian ympärille kerääntyvästä ilmiöstä, ja kriittisestä suhtautumisesta siihen.

Hegemonian ongelma on se, että vaikka hegemonia voi kehkeytyä näennäisesti hyvin pyrkimyksen ympärille, siitä ei ole mitään takeita. Hegemonia voidaan synnyttää ihan minkä hyvänsä asian ympärille.

Esimerkiksi ilmastonmuutoshegemonia, seksuaalivähemmistöhegemonia, trumpinvastustushegemonia ja venäjävihahegemonia ovat kaikki samasta syystä ongelmallisia, vaikka ainakin ensimmäisenä mainitussa aihe on kiistatta oikea.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com