9.1.2019

SUO KUOKKA JA DIVERSITEETTI

Suo, kuokka ja diversiteetti -suurteoksen editoreissa, Markku Eskelisessä ja Leevi Lehdossa* mietityttää side, joka heitä pitää yhdessä. En tiedä, mutta ehkä kysymys on siitä, että kumpikin on mastermind ja kykenee organisoimaan laajoja sosiaalisia ihmiskokeita kirjallisuuskentän kontekstissa. Sosiaalisten suhdeverkostojen ytimeen he ovat ilmestyneet jäädäkseen. En sano mitään aiempien kokeiden moraalista (joista en edes tiedä kovin paljon). Sanon, vain että kokeet, suurteos Diversiteetti mukaanlukien, ilmaisevat olennaisia asioita julkisella tasolla, siis tekevät näkymätöntä näkyväksi: sillä on arvo sinänsä. Diversiteetti ehdottomasti on "next level" -projekti. Teoksen avaava Kari Hukkilan  raflaavasti nimetty Kusiaisessee kertoo muurahaisten kollektiivisesta tietoisuudesta, eli juuri Diversiteetti-projektista, yhtenäiskentän projektista.
   
Teoksen julkaisutilaisuuden kirjoittajille tarkoitetussa osiossa Lehdon* puhe oli mitä täydellisin esitys (samoin kuin hänen Facebookiin taannoin postaamansa muistelmaluonnokset... sairaudesta huolimatta tai juuri siksi aivot tuntuvat toimivan koko ajan yhä kirkkaammin). Tihein ekonomisin sanakääntein Lehto ilmaisi suurinpiirtein kaiken mitä itselläni oli projektin aikana virrannut mielessä. Esimerkiksi ajatus: "Näytänpähän, että tällaiseen minäkin pystyn." Tätä puhetta oli hengästyttävä kuunnella, koska se oli täynnä älykästä moninäkökulmaista tietoisuutta projektin henkisestä luonteesta ja merkityksestä siihen osallistuneille. Ahoy! Mastermind oli puhunut. 
   
Niin, miksi osallistua tällaiseen? Oman tekstin lukijakunta koostuu todennäköisimmin vain teoksen toteutuvasta kirjoittajakaartista. Kirjasta tuskin tulee myyntimenestys. Kutsuttujen kirjoittajien lista oli kiinnostava. Mitä sanottavaa minulla olisi heille. Mikä tarve minulla olisi käyttää puheenvuoroni heidän keskuudessaan. Ei mikään muu kuin halu muuttaa jokin käsitys tässä nimenomaisessa piirissä, joka lopulta tulee olemaan kuitenkin suppeampi kuin alkuperäinen kutsuttujen lista. Onko joukossa mukana erityinen henkilö, jolle haluaisin viestini osoittaa. Tai onko joukossa joku, jonka erityisesti haluaisin rajata viestini ulkopuolelle. Lopulta kirjasta kuitenkin tulee julkinen ja se saattaa joutua kenen hyvänsä käsiin. Mistä tietää, vaikka se saisi paljonkin julkisuutta ja huomiota. Sen se ainakin ansaitsisi.
 
Olen itse kirjan lukemisen myötä antanut jokaiselle kirjoittajalle kouluarvosanan. Asteikko on siis neljästä kymmeneen. Kympin kirjoittajia on mukana vain yksi: trixter Antti Traumakoski. Muiden teokset, itseni mukaan lukien jakautuvat tasaisesti asteikolle. Toivon kaikkien tekevän näin.
  
Arvostelussani olen huomannut, että arvosteluun vaikuttaa se, miten paljon kyseinen teksti muuttaa jotakin minussa: ennakkoluuloa, ennakko-odotusta, käsitystä itse kirjoittajasta, käsityksiäni maailman asioista tai kirjallisuudesta. Mitä enemmän teksti aiheuttaa positiiviseksi kokemaani muutosta, sen parempi arvosana. Jää myös mahdollisuus yllättää negatiivisesti. Mukana on kirjoittajia, joista minulla ei ole ennakkokäsitystä. Ja on sellaisia, joista on harmaa aavistus.
 
Mukana on tietysti tekijöitä, joilta mitä loistavin ja ilahduttavin lopputulos ei ole yllätys mihinkään suuntaan. Tällainen on esimerkiksi Juri Joensuun katsaus kahteen suomalaiseen 1960-luvun kulttuurilehteen: Teekkariin ja Oidipukseen. Teoksesta ei löydy toista juttua joka antaisi yhtä paljon uutta ällistyttävää tietoa. Tekstin psykologinen vaikutus ja sen herättämät ajatukset ovat merkillisiä ja voimakkaita. Itseasiassa tekstiä ei oikein voi pitää muuna kuin psykedeelisenä trippinä. Joensuun menneisyysfantasia on mahdoton kuvitella tai uskoa todeksi. Onko yksikään tulevaisuusfantasia pystynyt samaan tehoon? En ole vielä tarkistanut Joensuun lähteiden todellisuutta: jännittää onko kyseessä fakta vai fiktio.

Jaakko Yli-Juonikasta käsittelevien diversiteetti-tekstien pohjalta voi sanoa, että Juonikkaassa (hänen tuotantoaan juuri tuntematta) alkaa ärsyttää tämä sama komiikan muoto, joka on Suomessa niin yleinen ja kehittyneen brittikomiikan vastainen: naureskellaan kansalle, itetaiteilijoille, salaliittoteoreetikoille ja jätetään eliitti rauhaan. Suomessa politiikassa ja valtavirran julkisuudessa on tavallaan aina kysymys kansalaisten pilkkaamisesta jonkinlaisen hämäyksen avulla. Kysymys on siitä ymmärtääkö vitsin ja nauraako sille oikeassa, hyötyvien, turkulaisten vapaamuurarien seurassa. Elämän valttikortit, Murheellisten laulujen maa, tekijöilleen parodiaa, leppoisaa kohteeseen liittyvästä myötätunnosta riisuttua huumoria. Mutta kaltaiselleni peruskansalaiselle surullinen viiltävä yleisinhimillinen totuus, jos omalla kohdalla mitenkään vältettävissä. Sama eetos kaikessa valkoisen Suomen kirjallisuudessa on: kirjoitetaan sotapornoa ja kamalia rumia tapahtumia ja asioita ennustuksiksi toisille, samalla kun itse suunnataan kohti henkisiä ja fyysisiä veroparatiiseja. Ja tämän kuvan ulkopuolella on pelkkää tyhjää, pelkkä ultimathule. Ihmettele siinä Jyrki Pellisen proosan väitettyä autistisuutta. Toisaalta Yli-Juonikkaan Tiisala-teksti on arvoituksellinen: sen naureskelu on ehkä vain naureskelun esittämistä. Ehkä se ei pohjimmiltaan olekaan naureskelua. Onko tämä sitten koko tuotannon pohjavire, kysymys jää odottamaan tuotantoon tutustumistani.
   
Jossain määrin ennakkokäsityksettömältä alueelta Tiina Käkelän akateemisen tiukka Haavikko -juttu on teoksen rautaista selkärankaa: "Palatessaan takaisin [myyttiset sankarit] ovat jo historiallisia ihmisiä, joilla on rahaa taskussa ja tieto siitä, että "kaikki tapahtuu joskus".".
  
Lähes ennakkokäsityksettömältä alueelta Aura Sevonin teksti on kummallinen. Auksi annetaan hienolla tyylillä kiehtovia ilman muuta kiinnostuksen herättäviä tietoja korealaisrunolija Teresa Hak Kyung Cha:sta. Sen jälkeen esiin tulee vertailuasetelma, jota lähdeteoksiin tutustumatta tuntuu mauttomalta, ellei pysty uskomaan sitä esteettisesti todella perustelluksi, mihin en itse kykene. Eräs tapa tulkita Sevonin luoma asetelma on pitää sitä epäsuorasti vihjailevana kotimaisen tilanteen monimutkaisuuden käsittely-yrityksenä. On kielivähemmistöjä, taloudellisia vähemmistöjä, seksuaalisia vähemmistöjä jne. Jotkin vähemmistöt poikkeavat tilanteensa edullisuuden suhteen eliitiksi, jotkut marginaaliksi. Erilaiset vähemmistöryhmät menevät päällekäin ja lomittain erilaisilla kaavoilla. Sana vähemmistö ei tarkoita automaattisesti vaikeaa yhteiskunnallista asemaa. Se ei kerro mitään yksittäisen henkilön tilanteesta yhteiskunnassa: englannin kuningatar on samanlla tavalla yhteiskuntansa vähemmistön jäsen kuin itsemurhakandidaatti.

Täysin ennakkokäsityksettömältä alueelta Jyri Vartiainen kirjoittaa hienosti Jyrki Pellisestä ja suomalaisesta modernismista. Yritän kuvitella kirjoittajan ulkonäön mielessäni tekstiä lukiessa. Minkä näköiselle ihmiselle tavallani jo pelkät Jyrki Pellisen kirjojen nimet avaavat mahtavampia maalmoja kuin useiden tekijöiden tuotannot. En oikein selkeästi saa puhujan hahmoa ja ilmettä mieleeni, mutta tämä ei ole negatiivinen ominaisuus. Mietin minkä ikäinen kirjoittaja mahtaa olla, ajatuksissa harhailee joku 40-50 ikävuoden välimaastosta, löytämättä lopullista ikäänsä. Ei, tämä on sittenkin liian raikasta, tervettä ja painavaa tekstiä sukupolveni edustajan kirjoittamaksi. Kukaan sukupolveni edustaja ei ole riittävän terve tällaiseen. Paljastuu että Jyri Vartiainen on syntynyt vuonna 1990.  

Harmaan aavistukseni alueelta kirjailijatar Eeva Rohas yllättää positiivisesti hienovireisellä keskustelullaan Harry Salmenniemen runouden ja itse henkilönkin kanssa. Teksti tavoittaa samoja psykologisia akseleita, jotka heräsivät etiäismäisesti koettuna tunteena itselleni silloin kun tapasin Salmenniemen Kiasman kahvilassa ensimäisen kerran (joskus vähän ennen virrataettän julkaisua). Harmaan aavistukseni alueelta Sini Mononen yllättää positiivisesti selkärangattomia käsittelevällä erikoisella ja erikoisen häiritsevästi tekstin sekaan kuvitetulla taide-esseellään (tuntuu että häritsevä pilkku osuu ei ollenkaan satunnaisesti juuri sellaisiin sanoihin, joissa epäselväksi muuttuneen kirjaimen kanssa täytyy pitkään miettiä mahdollista tulkintaa). Teksti jopa alkaa jotenkin selkärangattomin lausein: alun lauseissa on koukuttavan huono sanajärjestys. Varsin raikkaan ja temaattisesti kiinteän kollaasimaisen kokonaisuuden valossa tämäkin vaikuttaa harkitulta tehokeinolta. Käytetty Nabbteeri -päiväkirjaaineisto on riemastuttavaa. Kun Hukkila aloitti teoskokonaisuuden muurahaisten kollektiivisella tietoisuudella, on luontevaa, että Monosen selkärangattomat (jotka erehdyttävästi tuovat mieleen Castanedan inorgaanisten olentojen maailman) päättävät kokonaisuuden. En ole vielä tarkistanut missä määrin Monosen esseen lähdekirjallisuus on pelkästään fiktiivistä kirjallisuutta; olen vain lukenut listaa yhä uudelleen.
 
Itse kirjoitin mitä kirjoitin. Tiedän sen joutuvan tarkan lukemisen ja kovan arvostelun ja kenties jossakin ääneen hörähtelyn kohteeksi. Tätä kautta sain tekstini monenlaisiin uteliaisiin silmiin, joita en olisi muuten tavoittanut. Olisin voinut käyttää puheenvuoroni toisin. Olisi voinut kirjoittaa toisesta aiheesta. Olisin voinut kirjoittaa esimerkiksi itsestäni ja siitä miksi tietty monialaisuus ja diversisteetti on tärkeä arvo omassa työskentelyssäni. Se on tärkeä ihanteena: mutta sairastuneessa nykyajassa, jossa tavan yksilölle ei laajempia kokonaisnäkemyksiä sallita, se tuntuu johtavan vain valtavaan kiireeseen, stressiin, hajamielisyyteen. Oikeistolaisessa pohjimmiltaan fasistisessa todellisuudessa sitä luova ilkeä/pedagoginen klovnidemiurgi laittaa ihmisen kompastumaan omiin ihanteisiinsa vaikka mikä olisi.
    
Onneksi Juri Joensuun essee kertoo tarinani toisin sanoin. Koen kotoisaksi sen 1960-luvun Teekkarin henkisen avoimen ilmapiirin, joka Joensuun ällistyttävästä kuvauksesta välittyy. Joensuu piirtää tarkasti myös niitä ristiriitoja, joita omat ihanteeni kohtaavat meidän ajassamme 2018. On ihmeellistä huomata elävänsä näin kaukaisessa tulevaisuudessa siitä 1960-luvun optimismista ja olla kaikkea muuta kuin pelkästään optimistinen toteutuneen maailman ja tulevaisuuden suhteen. Tällä tavalla Joensuukin näyttää tutkijankammiostaan aikakautemme kulttuuriliikehdintää tulkitsevan: 2010-luku vastaa sysisynkkää 1970-lukua (kun poliittinen ahdistus, kulttuurinen kapeakatseisuus ja ihmisen radikaali ällistyttävä pahuus lähimmäistään kohtaan ovat sitä tsunamiluokkaa, että minun itseni on mahdoton uskoa minkäänlaiseen käytännön toimintaan: siis mihinkään muuhun kuin psykedeelisten huumeiden tuomaan ihmisen mielen radikaaliin laajenemiseen), jos 2000-luvun loppupuolen hullut vuodet (2005-2010) oli ikään kuin avointa kuusikymmenlukulaisuutta.

* On tiedossa, että luottamussuhteeni Leevi Lehdon kanssa rikkoutui jo joskus vuoden 2011 tietämillä. Suhde ei ole koskaan korjaantunut eikä voikaan korjaantua sikäli kuin uskon silloin nähneeni Lehdon persoonallisuuden -- sen osan joka minun suuntaan koskaan saattoi avautua. Tämä ei ole paljon vaikuttanut käytännön asioihin. Suurin muutos on se, että minun on ollut pakko rajoittaa Lehdon tekemisten (positiivista julkista) kommentointia, vaikka ne edelleenkin ovat toisinaan positiivisia ajatuksia ja tunteita herättäneet (olen kyllä yksityisesti kommentoinut positiivisesti). Vaikka miten haluaisi, on ollut pakko luopua toisen julkisesta sympatisoinnista silloin, kun toisen toiminta epäilyttää. Tämä epäily koskee montaa muutakin 2000-luvun aktiivista toimijaa ja on vähentänyt siksi kaikkea suomalaista kulttuuria koskevaa kirjoittamistani. Sympatiasta muodostuu hankala ja naurettavakin ominaisuus silloin kun se ei ole molemminpuolista -- jos ja kun itseä kohtaan toimitaan näkymättömällä tasolla tuhoisasti. Julkinen sympatia ei ole osoittautunut Lehdon kanssa myöhempinä aikoina vastavuoroiseksi (tietenkään sellaisen odotuksessa ensisijaisesti toimimatta). Olen tässä blogissa hehkuttanut hänen saavutuksiaan kymmeniä kertoja. En tiedä onko hän myöhempinä aikoina missään koskaan edistänyt minun ikuisessa vastatuulessa olleita taiteellisia pyrkimyksiäni -- edes parasta osaa niissä (tietysti unohtamatta vuosien 2005-2009 yhteistyötä ja nyt tätä Diversiteettiä). Ehkä on, ehkä ei. Ei voi tietää. Tämä sama epäilys koskee monia sellaisia ihmisiä, joihin olen vuosien varrella suhtautunut yksiselitteisen myönteisesti, mutta jotka eivät kykene avoimuuteen (sanoilla ei ole väliä jos siihen ei kykene, eikä niillä ole väliä varsinkaan silloin kun siihen kykenee).
        
Lehto on niitä harvoja (tuntemiani) ihmisiä, jotka ovat minua ja tilannettani koskaan erittäin hyvin tai jopa täydellisesti ymmärtäneet. Tämä ymmärtäminen on nähdäkseni perustunut sekä tarkkaan maan yhteiskunnallisen historiallisen tilanteen näkemiseen että tarkkaan henkilöpsykologiseen näkemiseen. Tällaisen ymmärtäjän haluaisi kohottaa jalustalle tai jopa isähahmokseen, ellei pian käsittäisi ettei näin syvä ja toverillinen ymmärtäminen sentään tapahdu pelkästään hyvässä uskossa. Selkeät ymmärtäjät ovat harvassa, koska heillä täytyy olla korkea (ehkä ymmärrettyä korkeampi) älykkyys. Tilanteen selkeän ymmärtämisen vääjäämätön seuraus on tarkentunut kyky suggestion ja manipulaation kaltaisiin mahdollisuuksiin, joihin tarttumisen viettelys lienee tietyissä asemissa suuri ja joiden kohteeksi viisas ihminen varoo joutumasta. 
  
Lehto ei ollut innostunut ntamon kautta julkaisemaan käsikirjoituksiani enää vuonna 2012. Hän käyttäytyi tyypillisen epäavoimen kustantajan tavoin varoen paljastamasta minulle tietojaan tai aavistuksiaan, jotka olisivat saattaneet helpottaa oloani. Vallankäyttöä painottava ja avoimuutta hyljeksivä, Bulgakovia oppikirjanaan lukeva asennoitumistapa katkaisi välini samoihin aikoihin Poesia-kustantamoon (kustantamo, jonka alkuaikojen nostamiseen olen käyttänyt aikaa tuhansia tunteja, mutta jonka henkilöstö päätti palkita uhraukseni tekemällä elämästäni mahdollisimman vaikeaa. Nyt vaatiikin melkein yli-inhimillisiä ponnistuksia käsitellä jotakin Poesian julkaisemaa (mainiota teosta) positiiviseen ja innostuneeseen sävyyn siitä huolimatta että saa heiltä ilmaisen työn vaivanpalkaksi vaikenemista ja töiden tunnustamatta jättämistä. 

Intentio kuitenkin ylittää henkilökohtaiset näkökulmat. Silti joidenkin tekijöiden ulossulkeminen kentältä (Girardin lukeminen oppikijana syntipukkimekanismin käyttelemiselle) on ongelma tulevaisuudenkin kannalta runouspöhinässä. Syntipukkimekanismia ei kannattaisi laukaista vaikka olisikin (laajahkossa) kaveripiirissä yksi mielensäpahoittaja, joka myöhemmin tarkemmin katsottuna paljastuu poliisiksi. Koska tietämättömyys on loputon luonnonvara, aina löytyy uusia ihmistaimia,  jotka toimivat umpikuurosokeassa uskossa omaan erityislahjakkuuteensa (kunpa he tietäisivätkin kuinka ARVOKASTA heidän erityislahjakkuutensa on poliisille) tietämättä että samaan aikaan asioiden tietäjää kidutetaan Solzhenitsynin vankileirien saaristokuvausta huomattavasti katalammissa sosiaalisissa (ei toki aineellisissa) kapitalistisen realismin olosuhteissa, kuten Yli-Juonikas ja Liuhto kuvaavat Diversiteetissä. Tämän Scifi Ciksasen kaltaisen todistajat unohtavat: tämä maailma on arvaamaton ja psykedeelinen, eikä tottele tietämättömien itkuraivareita. Tietämättömyys samoin kuin tietäjän kellarikidutus ovat kiinnostavia luonnonvaroja tässä vihreän suvaitsevaisuuden maailmassa). Toimintatapojen synkroninen muutos ja kaiken pohjimmainen selittämättömyys pakotti diskurssianalyysiin turvautuen näkemään taustalla vaikuttavan rakenteen pakkomuutoksen ja pienkustantamojen haltuunoton jolle edellä mainitut henkilöt EHKÄ alistettiin ilman että he itse saattoivat tunnustaa sitä (josta muuten kukaan 2000-luvun ja 2010-luvun ilmapiirimuutoksen huomioiva ei Diversiteetissä mainitse: meillä on vaikeuksia rehellisesti puhua EHKÄ oikeiston tai jonkin kumman harjoittamasta tiukasta kulttuurin kontrollista, koska meillä toisaalta on kansainvälisessä kuvassa sananvapauden ja ihmisoikeuksien illuusiot, joita haluamme ylläpitää julkisuudessa).
  
Tämän jälkeen kenttä näyttäytyy minulle kaapattuna: kenttä jossa aletaan sietää epämääräisillä motiiveillä pääasiassa taustarakenteessa liikkuvia voimakkaasti ja tuhoisasti valtaa käyttäviä syntipukkimekanismin rakentelijoita, jotka saattavat myös esiintyä ilmaisutarpeesta kärsivän tekijän roolissa. Harhakuvitelma projektiossani saattaa olla se, että kuvittelee kentän koskaan olleen tai voivankaan olla muuta kuin kaapattu. Runous nimittäin kiinnostaa ja siihen riittää määrärahoja, silloin kun (skene)poliisin resursseista on kysymys.
  
Tietysti moni ajattelee, että kaikki mitä minulle on tapahtunut (taiteellisen työn vaikeuttaminen ilman suoranaista fyysistä väkivaltaa... toisaalta vaikka väkivaltaa ei suoranaisesti käytetä, se ei tarkoita ettei sitä epäsuorin ja ei-osoitettavissa olevin keinoin käytettäisi... hidas murha erimerkiksi myrkyttämällä koetaan pienemmäksi rikokseksi kuin suoranainen murha... varsinkin jos uhri on tietoinen siitä mitä hänelle tapahtuu ja kamppailee vastaan) on ihan oikein, sillä olenhan jo varhain uskaltautunut kritisoimaan esimerkiksi nykyisen maailmanpoliittisen kehityksen epäterveitä muotoja, jotka ovat johtaneet orwellmaiseen tilanteeseen. Niin väärin! ajattelee tavan kirjallisuusihminen, siitä että joku on tullut sanoneeksi miten asiat muka ovat. Vaikka asioiden viitattu ulkoinen tila on vain ihmisen sisäinen tila. Onko moraalisesti väärin antaa ihmisen haukata raitista ilmaa, koska se voi tottua siihen. Toisaalta voi kysyä, onko saatu koulutyttömäisellä kympin oppilaan selkärangattomuudella ja alistumisella hyvä meininki aikaan? On. Joillekin harvoille.
  
Näiden outojen tapahtumien myötä Lehdon lyriikkaa kohtaan tuntemaani innostus on hieman vaimentunut. Yletön trixtermäisyys tuottaa joskus vaikutelman kokeellisen runouden parodiasta, jonka tekijä olisi joku pohjimmiltaan Suomen 1918-1930 -vuosien välisestä runoudesta innostunut (jätän varauksen, ettei tämä ole lopullinen sanani aiheesta, vaan tämänhetkinen mielikuva). Vaikka keinot ja metodit ovat sinänsä samat, on tulokulmaero kaaosta tuottavan ja ohjaavan (mahdollisesti ilkeän, mahdollisesti pedagogisen) klovnin ja kaaosmagiaan esteettisenä tuoreita näkökulmia avaavana ilmiönä suhtautuvan tekijän välillä. Esimerkiksi kaaosmaagikko Burroughsin cut-up metodissa (jota Joensuu Diversiteetissä kertoo Teekkari-lehden esitelleen suomalaiselle runouden lukijakunnalle vuonna 1963) keino voi olla kumallakin sama. Toinen silppuaa Juhani Siljon tekstin osoittaakseen että silputtu lopputulos on alkuperäiseen verrattuna kaoottinen ja mauton niin kuin "nykyaika". Toinen silppuaa palan Runebergiä tai Kiveä siinä uskossa että päällekirjoitettu metodinen lopputulos on itseasiassa kiinnostavampi ja raikkaampi avaus tässä ja nyt (situationistisesti) kuin alkuperäinen vapaamuurarin kädestä lähtenyt teksti konsanaan.
 
Jotenkin tunnelma välittyi nyt Suo, kuokka ja diversiteetti -tektikokoelman julkaisutilaisuudessa Lehdon äänensävystä, joka muistutti myöhemmän kenraali Adolf Ehrnroothin äänenkäyttöä. Yhtä kaikki, tämän kaiken ristiriitaisuuden ja teatraalisuuden käsittäminen ei estänyt minua osallistumasta puheena olevaan hankkeeseen. Päinvastoin olin iloinen ja ylpeä kirjoituskutsusta: muutenhan istuisin pelkästään hylättynä ja yksin. Eikö minua olekaan suljettu ulos, hylätty, unohdettu, dehumanisoitu? Ovatko kaikki kärkkäät syytökseni vääriä ja epäoikeudenmukaisia? Kafka tietää mitä minulle seuraavaksi tapahtuu tai aiotaan tehdä. Kirjallisuus on tietoisuuden kollektiivinen kenttä.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com