13.7.2018

MITÄ VENÄJÄ TIETÄÄ

Venäläinen yhteiskunta on 30 vuotta teknologisesti jäljessä Yhdysvaltalaista. Mutta Venäjän ja USA:n suuri ero on siinä, että Venäjällä ihminen nähdään aina systeeminsä tuotteeksi, kun taas Yhdysvalloissa ajatellaan, että ihminen jotenkin taspainottaa, vastustaa tai järkeistää systeemiään.

Venäjällä uskotaan suprajohtavuuteen ja kitkattomuuteen, USA:ssa uskotaan resistanssin moraaliseeen ja moralisoivaan voimaan pahaa vastaan. USA:n perustana on sankarimyytti, jossa yksittäinen sankari taistelee vähemmän sankarillista toimintaa tukevaa systeemiä vastaan, kuitenkaan pystymättä koskaan muuttamaan itse systeemiä. Väsyttävä taistelu vaan jatkuu, ja Fernir-susi ja suuri merikäärme jatkavat kasvuaan rauhassa.

Yhteiskunnallis-lainsäädännöllisiä suprajohtavuustiloja on kaksi mahdollista: hyvyyden sujuvuus ja pahuuden sujuvuus. Resistanssi, epäsujuvuus, vastaanasettuminen, taas on ikään kuin aina samanlaista: se tuottaa hitautta.

Kaikille on Venäjällä selvää, että hullu systeemi tuottaa hullun ihmisen. Tätä ei mikään uskonto voi kovin pitkään vastustaa. Totuus on Venäjän puolella. Mikään ei pelasta ihmistä jos systeemi on paha. Ihmisestä tulee psykedeelinen systeeminsä peilikuva. Moraaliset valinnat ja koettu angsti muuntuu vääjäämättä geneettiseksi.

Tämä on asia, josta venäläiset tietävät tällä planeetalla eniten, koska Neuvostoliiton opetukset ovat vielä lähellä ja niitä voidaan verrata kapitalistisen realismin opetukseen.
1 kommentti:

stiv kirjoitti...

Horinasi ovat kiehtovia, koska niissä sanotaan aina jotain yksinkertaista ja itsestäänselvää mahdollisimman monimutkaisesti ja hämärästi.

Ajatustesi logiikka on niin moninkertaielle kierteelle vedetty, että sitä on kenenkään mahdoton seurata. Siksi jotkut kirkkaatkin hetket saavat seurakseen jotain aivan käsittämätöntä.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com