20.6.2018

YHDEN SUUREN ASIAN MIES

Taannoin erästä kirjaa hyllyyn laittaessa sen vierestä löytyi alkeishiukkasfysiikan emeritusprofessori K.V. Laurikaisen Fyysikon tie vuodelta 1982, jonka sain lukion fysiikan opettajalta. Kun avasin kirjan, sieltä löytyi lukioaikainen alleviivaus, itselleni epätyypillisesti, viivaimella tehty:

"Tässä yhteydessä Einstein käytti tunnettua iskulausetta "rakas Jumala ei heitä arpaa". Tässä Einstein kiinnittää huomion kvanttimekaniikan tunnusomaisimpaan piirteeseen: muuttuneeseen kausaliteettikäsitykseen. Sen vuoksi yleisesti ajatellaan että Einsteinin maailmankuva oli periaatteellisesti deterministinen ja siksi hän siis oletti maailmassa vallitsevan ehdottoman kausaliteetin."

Enpä ole noista ajoista pitkälle päässyt. Yhä edelleen pohdin vain tätä yhtä kysymystä: millaiset täytyy olla piilomuuttujat ja piilovakiot universumissa, joka selvästi ja toistuvasti ei kunnioita olettamaamme determinismiä. Havaitsemamme ilmirenderöinti käyttäytyy yhdellä tavalla tiettyyn pisteeseen asti. Mutta aistejamme rajoittavan renderöinnin ulkopuolella on toiset peruslait. Muutamaa vuotta myöhemmin TKK:lla opiskellessani en edes tiennyt, että jotkut kylmälaboratorion opiskelijat (joista muutamia tunsin) tutkivat kysymystä täyttä häkää ja pelotta psykoaktiivisten kasvien avulla. Juuri tällaista on luterilainen pimennys.

K.V. Laurikainen jatkaa, viitaten säieteorioiden tutkimukseen:
"Einsteinin asenne on antanut aiheen etsiä kätkettyjä parametreja (piilomuuttujia), joiden avulla voitaisiin ainakin periaatteessa kuvailla tarkasti mikrohiukkasten tiloja (klassisen mekaniikan mielessä), niin kuin Einsteinin ankara realismi edellytti. Näitä kätkettyjä parametreja koskevat teoriat eivät ole syntyneet minkään koetuloksen vaikutuksesta eikä niistä ole [toistaiseksi] voitu johtaa uusia tuloksia, jotka vastaisivat havaintoja. Aihe niiden kehittelyyn on siis puhtaasti muodollinen ja ensisijaisesti ontologinen: hiukkasten ja niiden tilojen oletetaan olevan olemassa mistään havainnoista riippumatta."

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com