24.6.2018

INTERSTELLAR (2014)

Christopher Nolanin Interstellar (2014) on kuumottava elokuva. Tästä linkistä voi katsoa filmin. Hieno kosmologian ja shamanismin synteesi, joka hyödyntää B-scifiklassikkojen epäuskottavuuden estetiikkaa psykedeelisen efektinsä tehosteena. Toisaalta tieteellistä uskottavuutta lisää se että elokuvan yksi käsikirjoittajista on vuoden 2017 fysiikan nobelvoittaja Kip Thorne.
 
Elokuva on tunelmaltaan sukua Kubrickin avaruusseikkailulle, mutta menee johtopäätöksissä ainakin pari askelta pidemmälle. Vaikka ohjaaja Nolan on britti, elokuva edustaa sitä tyypillistä 2010-luvun kalifornialaista kulttuuria, joka ei voisi olla olemassa ilman Castanedan shamanistista siitosta kalifornian kulttuuriin. Jos Berliini, Lontoo ja Pariisi ovat erämaan erakkomajoja, on Kalifornia maailmamme iso kirkko. Avaukset tulevat isolta kirkolta. Muualla voidaan vain kiireen kaupalla yrittää seurata aikaa.
 
Päähenkilön nimi on Coop kuten Twin Peaksissa. Kummassakin madonreikä paljastuu samaksi Lodgeksi, vaikka Lynchin Coop löytää sen metsästä ja Interstellarissa se löytyy Saturnuksen kulmilta. Tässä filmissä länsimainen rationaalinen projekti tulee definitiiviseen päätökseensä. Filmi johtaa suoraviivaisesti mietiskelemään planeetan ilmastonmuutoksen ja shamanismin suhdetta. Rationaalisen determinismin ja kausaalisuuden sokeasti annettuna ottavat ihmiset kohtaavat yhä enemmän vaikeuksia. Vähintää kannattaa tässä vaiheessa ryhtyä lukemaan filosofiaa ja opettelemaan sitä, että kausaalisuus on pelkkä filosofinen käsite, ei välttämättä mitään sen todellisempaa. Avatkaa siis filosofian alkeisoppikirjanne.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com