25.5.2018

Venäjään kohdistuva kritiikki kannattaa esittää filosofisesti ja historiallisesti pitävältä perustalta. Kaikki heikosti perusteltu kritiikki aiheuttaa Venäjässä vain kiivasta yksimielisyyttä ja kaiken sisäisen hajanaisuuden vähentymistä.

Suurvaltoja kritisoitaessa kaikki kritiikki joka kohdistetaan vain yhteen mutta ei toisiin (ja varsinkaan itseen, vaikka olisi samalla tavalla aihetta), jätetään huomiotta. Venäjää kritisoidaan usein takapajuisuudesta ja jälkeenjääneisyydestä, mutta ei oikealla tavalla: edistyksellisenä referenssinä nähdään usein näennäinen ja monessa suhteessa kyseenalainen edistys ja vapaus. Siksi nämä argumentit ja näytökset jäävät vaille tehoa.
 
Suomessa lietsottavan venäjävihan tarkoitus on suomalaisten heikentäminen, estämällä kauppasuhteet Venäjän kanssa. Kateellisesti suomalaisia paimennetaan lännestä ja estetään hyötymästä taloudellisesti edullisesta maantieteellisestä sijainnista. Suomalaisten vahingoittaminen on höttövenäjävihan ainoa motiivi.

On todellisia asioita, joista Venäjää voisi halutessaan kritisoida. Tällainen kritiikki aiheuttaisi poliittista edistystä Venäjällä, joka siis vahvistaisi Venäjän kilpailukykyä. Siksi tällaista kritiikkiä ei haluta esittää missään. Esimerkiksi kukaan vaikutusvaltainen taho ei kritisoi tai halua kehittää Venäjän teknologiainfrastruktuuria, koska tällainen kritiikki ja sen vakavasti ottaminen johtaisi nopeasti hyviin tuloksiin. Kaikki venäjäkritiikki on kategorisesti torjuvaa, epärakentavaa ja tuhoavaa.
   
Venäjän käsittely aiheena edellyttää ymmärtämystä, jota suurimmalla osalla ihmisistä ei tämä asian suhteen ole. Suurin osa venäjäpuheesta esitetään ilman ymmärtämystä. Kaikki sellainen puhe väkevöittää ja tiivistää Venäjän rivejä. Kysymyksessä on uskonnollistyyppinen, olennaisesti uskomiseen perustuva puhe, jossa yksi ymmärtämätön yrittää vakuutella montaa tietämätöntä. Jonkin verran näkee täydessä ymmärryksessä esitettyä pimeintä mahdollista pahuutta ja laskelmoitua valhemyrkkyä. Hyvästä ja tasapainottavasta ei ole näkynyt pilkahdustakaan enää vuosiin.
 
Kaikki tämä loputon "toiminta" johtaa kehitykseen, joka ei ole toimijoiden valtaosan näkökulmasta myönteistä.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com