27.5.2018

Tutustuin eilen syvemmin Embertonen Leonid Bassiin. Tässä virtuaalisoittimessa on jo aika paljon ns. älyä, eli kaikenlaisten musiikillisten tilanteiden tunnistamista ja äänen optimointia, interpolointia, musiikillisen tilanteen mukaan. Soitin toimii erinomaisen hienosti. Käyttäjälle jää rajallisesti hallittava määrä todella tehokkaita ja intuitiivisia tulkintaparametreja samalla kun soitin pitää automaattisesti huolen monista mielenkiintoisista tulkinnallisista valinnoista. Soitin ei ole kuitenkaan lukittu näihin ehdotuksiin, vaan käyttäjä voi halutessaan säätää kaiken itse.

Näkisin tämän soittimen edeltäjänä tulevaisuuden tekoälysoittimille, jotka kantavat opetuksenaan ikään kuin kokemusta musiikillisesta tulkinnasta ja pystyvät ehdottamaan todella hienoja tulkinnallisia juttuja kesken tekemisen. Sämplejä äänittämällä Embertonen soittimia monimutkaisempien soittimien tekeminen lienee miltei mahdotonta, mutta kaukaisen tulevaisuuden fysikaalisilla soitinmalleilla (KTFS) tulkintaparametrien määrä voi olla miltei rajaton.

KTFS-mallit ovat enemmän itsenäisiä soittimia, eivätkä enää jäljittele akustisia soittimia. Niiden ylivertaisuus perustuu yläsävelsarjojen tarkkaan rakenteeseen ja selkeään ilmaisuun, kaikenlaisiin hallittuihin kohinoihin ja epälineaarisuuksiin, sekä basso-alueen tarkkaan hallintaan, ilman että äänessä on mitään niitä haittatekijöitä, joita akustisen äänen äänittämiseen aina liittyy. Erilliset äänekset saadaan esiin ilman, että akustiset häiriöt sotkevat niitä äänentuottamisen, äänityksen ja jälkikäsittelyn vaiheessa. Siksi KTFS-malleilla toteutettu äänitallenne on laadukkaampi kuin mikään mitä voidaan tehdä äänitysteknisesti nyt. Muita hyviä ominaisuuksia on esimerkiksi se, että KTFS-mallien ääniala on rajoittamaton. Äänitetyn musiikin äänenlaadun näkökulmasta KTFS-malleilla ei ole huonoja puolia. Elävän musiikin näkökulmasta ne eivät tule kilpailemaan akustisten soittimien kanssa, jotka nekin jatkavat kehitystään.
 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com