26.5.2018

NIIN SANOTUISTA HALLUSINAATIOISTA JA UNISTA

Opettaja Aija Huuskonen sanoo, että yhdenkin merkittävän (oman) aistihavainnon jättäminen huomiotta johtaa siihen, että emme voi enää luottaa yhteenkään (omaan) aistihavaintoomme. Jos hyväksymme ajattelujärjestelmäämme yhdenkin oman aistihavaintomme varmentamattoman tai toisaalta vakuuttavan tieteellisen kokeen varmentamattoman uskomuksen, emme voi olla päätymättä hulluuteen.

Me yritämme ajaa typeryytemme itsemurhaan, jotta emme ajautuisi (nopeasti tai hitaasti) murhaamaan itseämme. Viisaus alkaa siitä, että onnistumme hankkimaan aistihavaintoja, jotka eivät selity empiirisen tieteellisen tiedon avulla ja käsitämme selkeän tietoisesti tämän ristiriidan ja pystymme elämään sen kanssa. Silloin on typeryytemme kuollut. Se on tehnyt itsemurhan ja me olemme tulleet filosofian satamaan. Tiedemies tavoittelee tieteellisen tiedon ja oman aistihavainnon järjellistä yhtäpitävyyttä. Mutta hän pitää kiinni omasta varmasta havainnostaan ja muuttaa sen mikä on helpompaa: luo uuden tieteellisen teorian.
 
Esoterinen ajattelu syntyy siitä, että jokin näissä asioissa jää epäselväksi, kätketyksi, tai edellyttää kätkemistä yhteiskunnallisen paineen takia. Yleensä epäselväksi jää se keino, jolla hankitaan itselle poikkeuksellisia aistihavaintoja. Kun yhteiskunta on oikealla tavalla avoin ja asiat ovat oikealla tavalla selvillä, mitään esoteriaa ei tarvita.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com