19.4.2018

Syy, miksi tämä aikakausi on läpikotaisin ja globaalisti Castanedan kyllästämä (lähtien Lucasin Star Warsista, jonka ideat tietenkin tulevat Castanedalta), on se, että maailma jossa elämme on muuttunut tai muuttumassa psykedeeliseksi addiktiokoneeksi, jonka myllyistä ei ole mitään evolutiivista toivoa pulpahtaa läpi ilman melko kehittyneitä tietoisuuskykyjä.

Korostan sitä, että maailmassamme ei ole sinänsä mitään vikaa ja se voi olla korjattavissa tasapainoiseksi sivilisaatioksi ilman täydellistä romahdustakin. Vain ihmisten tietoisuudessa on vikaa: ihmiset eivät ole lähimainkaan kyvykkäitä kehittämään ja muovaamaan tietoisuuttaan niin nopeassa tahdissa, kuin nyt olisi uusien ruttojen tulviessa tapahduttava. Ihmisten kannattaa kiinnostua tosiasioista viimeistään nyt. Ihmisten kannattaa lopettaa egoistinen keinotekoinen juupas-eipäs-riitely-yleensä-ei-mstään, ja kiinnostua vakavasti tosiasioista. Siis ei näennäisasioista (joista saa helposti riidan aikaiseksi ja joiden avulla helposti löytää hyviä vihollisia) vaan tosiasioista, joiden objektiivisuuden edessä on hyvin vaikea kinata.

Tarvitsemme oikeaoppisen näkemyksen siitä mitä on tietoisuus. Suuriin erehdyksiin, joita tehtailtiin ihmiskunnan lähihistoriassa, ei ole varaa eikä aikaa. On yksinkertaisesti oltava jo oikeassa, egottoman rauhallisesti ja egottoman tasapainoisesti vain oikeassa, egottoman inttämättömästi oikeassa, eikä vain jatkettava ihmettelyä ja riitelyä. Ja kukapa oikeansuuntaisen -- nykytieteen valossa relevantin -- kokonaisnäkemyksen tarjoaisi napakammassa ja arkikokemuksellemme tutussa selväjärkisessä paketissa paremmin kuin Castaneda.
 
Kaikessa koodatussa kryptisyydessäänkin (kaikki Castanedan teksti ei avaudu ilman tulkinta-avainta) Castaneda nimen omaan edustaa vapauttavaa selväjärkisyyttä, koska resonoi jokapäiväisen kokemuksen syvimpien tasojen kanssa, siinä missä äkkiseltään järkevän kuuloinen psykologiapuhe ei millään tavalla tavoita -- eikä ole koskaan tavoittanut -- ihan arkisen kokemuksemme käsittämättömiä ulottuvuuksia.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com