29.12.2017

Todellinen vaarallinen rasismi on noituuden väline. Se on mustaa magiaa, joka käyttää kansanjoukkojen alttiutta ksenofobiaan. Mika Waltari kuvaa tämän hyvin Sinuhessa. Vaarallista rasismia luova henkilö käyttää rasistisia asenteita oman henkilökohtaisen valtansa kasvattamiseen kotimaassaan ja tavallaan omiensa joukossa. Ja tämä valta tai henkilö, joka valtaa kasvattaa, ei välttämättä ole itse millään tasolla rasisti. Toinen rotu on hänelle vain työkalu, ei mitään tunteita herättävää. Hänen motiivinsa kansanjoukkojen keskuudessa on rasismi. Kansanjoukossa vellovat sokeat tunteen vailla vähäisintäkään tietoa tai kokemusta. Ylipäätään sillä, onko henkilö itse rasisti vai ei, ei ole tekemistä vaarallisen rasismiin liittyvän vallankäyttöilmiön ja valtahierarkian tiivistämisen kanssa.

Ja vastaavasti todella jäätävän rasistiset ihmiset eivät välttämättä ole sitä millään tavalla julkisuudessa tai avoimesti. Heidän tapansa levittää rasistisia asenteita on paljon hienovaraisempi kuin vain se, että he itse näyttäisivät huutamalla esimerkkiä. Päin vastoin pohjimmiltaan kaikista julmimmat ja rasistisimmat ihmiset esiintyvät nimen omaan suvaitsevaisina ja monikulttuurisuusmyönteisinä. Sillä juuri he tietävät, että villiintynyt, täysin järkensä menettänyt vihervasemmisto toimii kovan oikeiston nopeimpana mahdollisena katalyyttinä. Ilman sekopäistä vihervasemmistoa ei koskaan voisi nousta todellista jyrkkä ja vakaa äärioikeisto. Ellei vihervasemmistolaiset olisi todella typeriä pellejä, Tuevo Hakkaraisen puhe ei koskaan tuntuisi kenenkään mielestä järkevältä. Tällä hetkellä asia ei ole ihan niin. Teukan on helppo olla järkevä ja jopa ihan oikeassa. Siihen ei nimittäin paljon järkeä tarvita, jos se olkinukke jota vartaan järkeillään on vihervasemmisto. Sokeakaan ei voi ampua siitä ohi.

Todellinen poliittinen voima taas on sellainen, jota vastaan argumentoidessaan on hyvin vaikea kuulostaa ihan terveeltä, ainakaan kovin pitkään. Sellaisia voimia ei meidän pelikentillä näy, koska media pitää niiden häivyttämisestä huolen.

Nyt ei tarvitse tehdä väitöskirjaa Ionescosta tajutakseen katselevansa absurdin teatterin juhlanäytöstä. Kaikki on näytelmää, ei näyttelijöille tarvitse edes kertoa kuka on ohjaaja. Teuvo Hakkaraisen suosion ikuinen kasvu riippuu pelkästään vihervasemmiston olemassaolosta, siksi Teuvo ei voi todella vihata vihervasemmistoa: se on hänelle ja monelle muulle käyttöväline, johon kaikki perustuu.

Äärioikeiston koko mandaatti lepää hulluuden varassa. Ei heidän oman hulluutensa, vaan objektiivisesti ulkopuolella osoitettavan hulluuden, järjettömyyden, analyysittömyyden varassa. Siksi vihervasemmisto, mitään tarkoittamaton käsite, jota monet kattanattavat, on pelkkä katalyytti todella rikollisten ihmisten käsissä.

Kaikki, kaikki, kaikki sekoilu, populismi ja samea ajattelu edistää kovan oikeiston asiaa. Populismin suunnalla ei ole väliä: se on aina oikeistolaista. Anarkisti on äärioikeistolainen -- äärioikeiston katalyyttinä. Ei ole mitään merkitystä sillä, onko hiukkasen varaus plus vai miinus merkkinen. Vain lopputuloksella on väliä, ja lopputuloksesta päättää näytelmän ohjaaja. Jokainen rooli on hänelle tärkeä ja vie eteenpäin hänen kokonaisajatustaan. Mikä hyvänsä rooli voidaan laittaa palvelemaan kokonaisuuden liikettä. Mikä hyvänsä ihminen voi löytää itselleen sopivan roolin suuressa näytelmässä, jossa hän palvelee kokonaisuutta.
  
Tiedän, että olen sanonut tämän aikaisemminkin, kymmenen, kaksikymmentä vuotta sitten. Tiedän että tämä on tavallaan itsestään selvää jokaiselle älykkäälle ihmisellä ja samalla täysin yli hilseen menevää niille, jotka luulevat että se mitä näyttämöllä tapahtuu on totta. Tiedän, mutta toistan saman aina välillä, kerran kymmenessä vuodessa.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com