24.1.2018

TROLLIN FENOMENOLOGIA

Ehkä maapallon älyllinen elämä on universumin näkökulmasta pesäpalloa. Kun yksi sukupolvikolmikko on sisävuorossa on toinen ulkokentällä.
 
Kysyin islantilaiselta trolliaiheista taidetta tekevältä Egill Sæbjörnssonilta norsun evoluutiosta. Eikö norsu ole aluksi ollut trolli, jonka hajuaisti on kehittynyt kullan ja sonnan ristipaineessa. Hajuaisti tarvitsee suuren kärsän, joka vuorenpeikoilla on, Ibsenin Peer Gyntissäkin. Ja vuorenpeikko kun saa kärsän alkaa kasvattaa mahaa, käveleminen vaikeutuu, onnistuu enää nelinkontin. Siinä onkin norsu valmis. Lopulta trollista tulee elefanttijumala.

En ole koskaan nähnyt Putin-trollia, mutta loogisesti niitä täytyy olla olemassa. Trolleja on maailmassa valtavat määrät. Trolli on tosiolevan vastakohta. Se on vallanpidon lieveilmiö, ilkeä narri, joka paljastaa salaliittolaiset. Trollin pohjavire on aina ulkoasun täydellinen vastakohta. Rento ja renttu ulkoasu kätkee jotakin aivan muuta. Muumitpeikonkin pehmeä taikinaruumis kätkee taikinaan upotetun portakoneen terän. Trolli rajattoman pahantahtoinen ja väkivaltainen. Se pyrkii vaikuttamataan tunteisiin täysin kohtuuttomilla keinoilla. Tunne-efektit, jotka yleensä ovat negatiivisia, ovat vailla mittaa ja määrää. Mustamaalaus on trollien tärkein erikoisala. Trollilla ei ole sisäistä logiikkaa tai koherenssia. Ohjauslogiikka on ulkoinen, valta, häpeä, kiitos, kunnia, pelko, maine. Trollien annetaan usein näytellä vaikutusvaltaista mielipidevaikuttajaa tai jopa johtajaa. Trollit ovat kansansuosikkeja, jotta todelliset vallanpitäjät voisivat osoittaa totaalisen valtansa tekemällä trolleilleen mitä huvittaa. Valta omistaa trollinsa täydellisesti.  
 

**

Sain kuulla runoilija Sigurður Pálssonin, jonka kanssa olin englannin runokiertueella, menehtyneen syksyllä 2017.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com