24.1.2018

TROLLIN FENOMENOLOGIA

Ehkä maapallon älyllinen elämä on universumin näkökulmasta pesäpalloa. Kun yksi sukupolvikolmikko on sisävuorossa on toinen ulkokentällä.

Kysyin islantilaiselta trolliaiheista taidetta tekevältä Egill Sæbjörnssonilta norsun evoluutiosta. Eikö norsu ollut aluksi trolli, jonka hajuinstrumentti on kehittynyt kullan ja sonnan ristipaineessa. Kärsä se vuorenpeikoilla on Ibsenin Peer Gyntissä. Ja vuorenpeikko kun saa kärsän alkaa kasvattaa mahaa, käveleminen vaikeutuu, luonnistuu mitenkuten nelinkontin. Siinä onkin norsu valmis. Lopulta trollista tulee elefanttijumala.
 
En ole nähnyt Putin-trollia, mutta loogisesti niiden täytyy olla olemassa. Trolleja on maailmassa määrättömiin, tosiolevan vastakohtaa. Vallanpidon lieveilmiö on ilkeä narri, Loki, joka paljastaa salaliittolaiset. Trollin pohjavire on ulkoasun vastakohta. Rento renttu ulkoasu kätkee aivan muuta. Muumitpeikonkin kätkee valkoiseen taikinaan upotetun portakoneenterän. Pahansuopa trolli vaikuttaa tunteisiin kavahduttavilla keinoilla. Tunne-efektit, yleensä negatiiviset, se vie kohtuuttomuuksiin. Mustamaalaus on tärkein erikoisala, jonka trolli osaa. Ohjauslogiikka on ulkoinen, valta, häpeä, kiitos ja kunnia, pelko ja maine. Trollien annetaan näytellä mielipidevaikuttajaa tai jopa vaikutusvaltaista makutuomaria. Trollit ovat kansansuosikkeja, jotta todelliset vallanpitäjät voisivat osoittaa suuremman valtansa tekemällä trolleille mitä huvittaa. Valta omistaa trollinsa.


**

Sain kuulla runoilija Sigurður Pálssonin, jonka kanssa olin englannin runokiertueella, menehtyneen syksyllä 2017.


Egill Sæbjörnsson laulaa bassoa tässä Björkin musiikkivideolla kohdasta 2:24 alkaen:

 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com