30.8.2017

INNOVAATIOIDEN RISTISIITOS

On vaikea hahmotella mielessä algoritmi sille miten innovaatio syntyy. Innovaatiolla saattaa olla sellainen ominaisuus, että sen synty on aina erilainen, epäjohdonmukainen.


"Mathematical Model Reveals the Patterns of How Innovations Arise"
 
Linkitetyssä artikkelissa esitetty matemaattinen malli on enintään "starting point for a deeper understanding". Kyseessä on malli, jolla on tilastollinen vastaavuus havaitun todellisuuden kanssa. En tiedä selittääkö se mitään. Toinen asia on se, että artikkelin kirjoittajilla ei näytä olevan käsitystä siitä mikä on innovaatio.
  
Innovaatiota ei voi verrata laulunkirjoittamiseen. Geneeriset radiosoittolaulut ovat sen verran erilaisia, että niiden tekijöitä ei voida syyttää tekijänoikeusrikkomuksista. Ne eivät tuota mitään lisää tai mitään emotionaalista uutta tehovaikutusta. Tarkoitus on tehdä rahaa tuottajalle ja levy-yhtiölle. Tarkoitus ei ole aiheuttaa vaikutusta kuulijassa, vain voittaa hänen ääretön pitkästyneisyytensä muutaman minuutin ajaksi. David Bowien levyilläkin on vain yksi aito ja innovatiivinen laulu yhtä pitkäsoittoa kohden. Näin on levy-yhtiön mafiamogulit taiteen laskeneet itselleen kannattavaksi liiketoiminnaksi. Taiteilijalta sitä asiaa ei kysytä.  
   
Uustuus, enempää yksiksilölle kuin maailmalle ei riitä innovaation mittapuuksi. Uusia asioita on helppo keksiä loputtomasti, eikä niissä ole välttämättä mitään innovatiivista. Pieni hyppäys tunnetusta uuteen on mielenkiinnoton innovaation näkökulmasta.
Innovaatiossa olennainen on tehovaikutus; teknisessä innovaatiossa se, millainen tekninen tehovaikutus uudella asialla saavutetaan; taiteellisessa innovaatiossa se, millainen emotionaalinen tai esteettinen tehovaikutus uudella asialla saavutetaan. Jos ratkaistu objektiivinen ongelma, eli tehovaikutus on määriteltävissä ennestään tuntemattomalla tavalla, kyseessä voi olla keksintö.
Innovaatio taas on keksintö, jolla on myös laajempaa kiinnostusta jonkin valmiin tai tulevan kohderyhmän näkökulmasta. Keksintö ei ole innovaatio, jos sillä ei ole kohderyhmäpotentiaalia, vaikka tekninen tehovaikutus olisikin juridisesti keksinnöllinen.
    
Olennainen askel uutuudesta innovaatioon on kartoittamattoman hämärä ja vaikeasti määritelvissä. Periaatteessa artikkelissa esitetty aktual-possible -graafi voi koskea myös innovaatioita. Mutta ajatus läheisyydestä on innovaatioille ja keksinnöille erilainen kuin uutuudelle. Uutuuden graafi voi olla kaksiulotteinen, mutta keksinnön graafi on moniulotteinen ja innovaation graafi vielä moniulotteisempi.
   
Innovaatiolle tarpeellinen yksi tai useampi välttämätön pallukka saattaa sijaita missä hyvänsä kohdassa ennestään tunnettua todellisuutta. Innovaatiolle ei ole välttämättä olemassa mitään sellaista kuin "läheisyys". Tarpeelliset piirteet saattavat hypätä miten hyvänsä, usein hyvin kaukaa, jos kyseessä on merkittävä innovaatio. Esimerkiksi keksinnöksi ei juridisesti hyväksytä ollenkaan pienen itsestään selvän hypyn uutuutta, jossa pallukat ovat kaikki väitetyn keksinnön läheisyydessä. Tämä johtuu siitä, että puuttuvan pallukan etsiminen olisi silloin alan ammattimiehelle rutiinityötä: käy vain oppikirjasta kaikki mahdolliset tunnetut vaihtoehdot läpi. Tällainen työ vaatii ahkeruutta, mutta se ei vaadi luovuutta, joka on teknisesti ottaen ahkeruuden täydellinen vastakohta. Teknologiassa vain hullu tekee paljon työtä, jonka kone voi tehdä napinpainalluksella. Teknologia poikkeaa kivikautisesta maanviljelyksestä tai käsityörunoudesta siinä, että henkilökohtainen voima osoitetaan jollakin muulla tavalla kuin hampaat irvessä pusertamisella, puskemisella, toisien ihmisten kiusaamisella (radiosoittolistat) ja huutamisella.
    
Innovaation ja juridisen keksinnönkin ehto on yleensä juuri se, että kyseisen alan ammattimies ei tietäisi kyseistä tarpeellista pallukkaa olevan olemassakaan. Eli että vähintään yhden pallukan täytyisi tulla jostakin sen verran kaukaa, että sitä olisi pakko pitää sekä uutena että yllättävänä ratkaisuna.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com