20.7.2017

- Meni kauan aikaa tajuta että taiteilijaseurat eivät ole mitään ihmisluonnon monimuotoisuusprojekteja, sanoi Hautakehto. Taistelu, loputon taistelu, on ainoa ihmisluonnon monimuotoisuusprojekti. Tuntemattoman ihmisen antama apu, tuki tai huomio on aina ensisijaisesti apua, tukea ja huomiota joltakin pois. Se on poliittinen väline. Tuen saaja osallistuu seremoniaan siinä missä sen varsinainen kohdekin: se jolta energia imetään pois. Raha on välimuoto. Rahan lopullinen muoto on bablos. Ihminen ei ole kiinnostunut maapallosta, lajista, elinympäristöstä, jälkipolvista, isänmaasta, maailmanlopusta tai -alusta. Nämä ovat vain verukkeita, joilla ihminen taistelee ystävällisesti hieman surumielisesti hymyillen lähimmäistään vastaan. Sillä ihminen on sokea himossaan bablokseen. Onnellinen se, jonka vihamiehellä on luotaantyöntävän vihaiset -- eikä suinkaan äidillisen rakastavat -- kasvot. Älykäs ihminen ei halua tajuta abstraktia, ihokosketuksen tuollapuolella olevaa. Mutta käyttää sitä sujuvasti verukkeinaan. Torjunnan strategiat ovat loputtomat, tietoinen väistely, tieteellinen faktojen hautaaminen, sormien läpi katselu, narrimainen silmät selällään sokeus ja niin edelleen. Ja ehkä tämä on loogista ja järkevää, jollakin sellaisella tiedon tasolla, jota en itse kykene rationaalisesti tavoittamaan. Esimerkiksi hulluruohon II tasolla, jossa lentäminen ei kysy siipiä, mutta fyysinen ruumis todella liikkuu paikasta toiseen, eikä vain niin sanottu astraalikeho. Tai pikkusavun (sekoitus jossa osana meksikolaisia sieniä) III tasolla, jossa maailmasta syntyy kopio ja voimme kävellä kopiomaailmassa ikkunalasin lävitse ja sisään, jälleen todella, eikä vain niin sanotulla astraalikeholla. En puhu kehostapoistumiskokemuksista, vaan jostakin mikä on paljon pelottavampaa ja ennen muuta järkeä horjuttavampaa. Kun kausaalisuuslain matto vedetään alta, on uuden ajan ihminen todella vaikeassa pulassa. Kaikki tämä on avoimesti kerrottu Castanedan ensimmäisessä alunperin jopa tieteelliseksi tulkitussa työssä. Se on kerrottu, mutta harva sitä käsittää muuksi kuin koko ajan yksityiskohdillaan ällistyttäväksi fiktioksi. Ehkä ne, jotka sen käsittävä ja joilla kaikki tämä on jo selvää ja järkeenkäypää, käyttäytyvätkin niin kuin ihminen. Ihminen, tämä käsittämätön salaperäisyys, joka pitää salaisuutensa, ja joka ei kerro asioistaan Castanedan tavoin ymmärrettävällä kielellä. Ei mitään ymmärrettävää tai hyödyllistä kenellekään tästä matkasta voisi olla useimpien imisten motto. Jotkut käyttävät tähän vaikenemiseensa taiteen ja tieteen hienoimpia keinoja. Heiltä ei kannata apua toivoa. Siksi vain henkimaailmasta hankittu liittolainen ratkaisee kaikki avunsaannin ongelmat.
   
- Minä kävin tänään terveyskeskuksessa vedettämässä takahampaan pois. En tuntenut lääkäriä, mutta avun sain. Etkö sinä tällaista ollenkaan laske avuksi?
 
- Hammas on vain yksi neljästätoista. Silmä on yksi kahdesta. Sitä en vain tajua, miten pelotta ihmiset möyrivät pimeyden syvimmissä syövereissä. Ja sitten sanovat, että ovat muka voittaneet pelon. 
  
- Heidän vihollisensa on heidän oma voimansa, selkeys, varmuus. Pimeyden voimat ovat häviäjän liittolaisvoimia. Ne astuvat verhojen takaa ensimmäiseksi esiin. Aluksi hyvin selkeinä. Maltti on tulen herra, koska se kehottaa olemaan kärsivällinen.
  
- Pikkusavu III:een liittyy ihmisen muodonmuutos. Castaneda kysyy Don Juanilta onko tämä käyttänyt peiliä nähdäkseen oman muodonmuutoksensa. Don Juan sanoo, ettei sellainen ole tullut hänelle edes mieleen. Muodonmuutos nähdään vasta oppilaassa. Itse olen kerran katsellut peilistä loputtoman kauan tätä muodonmuutosta. Se oli kammottavaa ja kaunista.

- Muutuitko joksikin eläimeksi?

- En sentään. Muodonmuutos oli suhteellisen vähäistä. Se oli kuin jonkinlainen sotilasjoukon katselmus. Alokasjoukko, jossa oli kaikki käytettävissä oleva aines, joka suuntaan. Kaikki miesaineksen ulottuvuudet, umpikujat, pakotiet, tasapainotilat ja epätasapainotilat.   

- Eikö millään muulla ole merkitystä kuin kasvituntemuksella?

- Ei millään muulla. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com