15.6.2017

TAITEEN METAETIIKKA


Psykoanalyysi ei ole koskaan ollut niin keskeinen kritiikin perusta taiteessa kuin se on nyt. Aivan kaikkea ihmisen tekemistä pitää arvioida sen mukaan, vapauttaako se elämänvoimia vai tukahduttaako niitä.
Tällä hetkellä on niin hirvittävä tarve analysoivalle ja avaavalle, positiivisia energioja kohottavalle todelliselle analyysille ja taidetoiminnalle, että tätä pyrkimystä ja suuntausta täytyy pitää ensisijaisena jopa suhteessa lahjakkuuden, ammattitaidon ja teknisen taituruuden kaltaisiin arvoihin. 
Lahjakkuus ja psykopatia ovat liian usein yksi ja sama asia. Ja on tiedossa, että vain psykedeeliset substanssit voivat auttaa psykopaattia. Myös korkeatasoisesti esteettinen voi olla alisteista tukahduttavuudelle, jolloin asenteen siihen pitää olla kriittinen. Estetiikka voi olla este etiikalle. En kuitenkaan tarkoita, että sarkastinen maailman yksinkertaistaminen tai silkka pölhöys voisivat korvata lahjakkuuden. Tarkoitan, että lahjakkuus, jonka ainoa tehtävä on egon pönkittäminen on vaikea mielen sairaus. 
  
Tästä ei seuraa mikään poliittinen yksinkertainen dikotomia. On kyettävä näkemään vastuullisemmin biologisen elämän mysteerinen ydin ja positiivisia tunteita ylläpitävä rakenne. Kansalliset sokeaan ego- ja valtatrippailuunsa eksyneet (pappiskultteineen ja kirkkokulttuureineen stereotyyppisiksi uskonlahkoiksi muuttuneet) taidepiirit eivät selvästi kykene näkemään näitä arvoja. Tämä (ja vain tämä) on se diskursiivisesti analysoitavissa oleva sairausilmiö, joka tulisi pyrkiä ylittämään.
Suositeltava oheislukeminen:

Martti-Tapio Kuuskoski:Tanssi Möbiuksen renkaalla.
Arhi Kuittinen: blogin psykoanalyysimerkinnät.

Catherine Robbe-Grillet BDSM-poetiikan tutkimuskentällä

 
Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com