6.5.2017

VENÄLÄINEN RULETTI

Venäjällä, kuten kaikissa kansallisuuksissa, esiintyy tietty, pieni prosentuaalinen osuus miespuolisia kansalaisia, jotka ovat sekä voimakkaita, aggressiivisia, humalassa riidanhaluisia ja hulluja. Parhaimpinakaan maailmanaikoina ja rauhanomaisimpina liennytyksen kausina näiden henkilöiden prosentuaalinen osuus ei täysin katoa. Mutta tällaisia mielettöminä riidanlietsomisen aikoina heidän osuutensa kasvaa merkittävästi.

Olen lukemattomia kertoja sanonut ja painottanut, että diplomatia venäläisten kanssa on aina, helpoimpinakin suojsäänkin kausina, äärimmäisen vaikeaa ja suoraan Eddan jumalrunoista lainattua. Todellinen vaikeus on normi, jonka ylittämiseen vaaditaan miltei jumalaisia taitoja ja temppuja. Mutta ennen kaikkea viisautta ja henkistä suuruutta.  
 
Entä sitten, kun asioista tehdään yleisellä julkisella tasolla niin vaikeita kuin mahdollista, kuten nyt on tilanne? Silloin ei enää parhaimmatkaan diplomatian keinot ole riittää konfliktien ja fyysisten vaaratilanteiden välttämiseen.
 
Kohtasin itse tämän tilanteen taannoisella Pietarin matkalla. Mitä rauhanomaisimmassa ympäristössä paikalle osui väärä tyyppi. Voi sanoa, että jouduin tekemään kaikkeni välttääkseni fyysisen konfliktin karhun kokoisen henkilön kanssa, joka pyrki tappeluun aluksi kaikkien kavereittensa kanssa, kunnes tajusi että paikalla on ulkomaalainen. Sellainen aggression määrä tuntuu kiveksissä mielenkiintoisina värähtelyinä ja kirvelyinä. Oma mieli pitää tyhjentää täydellisesti sillä ensimmäinenkin isku saattaa olla tappava. Tässä tilanteessa täydellisestä kielitaidosta voi olla elämää säilyttävää hyötyä. Väkivahvaa vihaista karhua ei pysäytä ystävät tai toverit. Politiikkaa on turha puhua: kaikki ulkomaalaiset ovat yhtä Hillary Clintonin kannattajajoukkoa. Täydellinen villieläintenkäsittelytaito ja kyky toimia rauhallisesti karhun avatussa kidassa voivat pelastaa ihmishenkiä. Tällaiset tilanteet kannattaa kohdata selvin päin, alkoholijuomien nauttimista en suosittele nyt kenellekään Venäjän alueella.
  
Olen kohdannut Suomessa suomalaisten miesten kesken samantyylisiä tilanteita. Kiveksissä on tuntunut ihan sama kutina.
   
Tällaisten tilanteiden todennäköisyyttä vähentää puolin ja toisin se, että yhteiskunnallista ilmapiiriä ei kiristetä äärimmilleen ja mielettömille propagandavalheille ei anneta yhtään valtaa. Täysin näitä tilanteita ei voi maailmankartalta poistaa.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com