21.4.2017

RAOUL BJÖRKENHEIM TRIAD

eilen levynjulkkarikeikalla Juttutuvassa. Energinen ja sähköistävä freetranssi kesti eilisellä keikalla noin kuuden alkubiisin ajan. Bändin presenssi oli vahva. Etenkin basisti Rauhalalla on jämerä läsnäolo. Psykobillymäiseen kumiukkoiluun yhdistyy sopiva ripaus lyyrisyyttä.

Alla oleva video on kappale Katharsis, joka minun mielestä oli keikan huippukohta. Ainakin Blunt Stunt (itsetietoinen tyhmä temppu tai sokea stuntti) kappaleen jälkeen ensimmäisen setin vedot olivat jälkivärähtelyä.

Bändi soitti vielä toisen setin, jonka ajaksi tilan katto oli laskettu aivan alas. Tietenkin tällaiseen henkisyyttä tavoittelevaan skeneen täytyy jollakin tasolla liittyä Suomessa kysymys siitä miten tämän kansan suurta enemmistöä hallitaan sen henkisyyden tukahduttamisella ja väärinohjaamisella. Liian luovat, vapauttavat, transsendentit aktit eivät ole sallittuja töllistelyn ja hitaiden vasteiden Suomessa.
 
Björkenheim itse perusteli rajoja kokeilevaa albumia Donald Trumpin valinnalla: taiteen täytyy edes hetkittäin tarvoittaa jotakin aitoa vapautta pelkän taikatemppujen tekemisen ja psyykkisen sidonnan sijaan. Vaikka oleminen ei ole periferioiden taiteelle sallittua, Björkenheim edustaa Berkleen (Boston) ja Hollywoodin kasvattina ydintä ja korkeampaa ihmisrotua, jota ei sido samat säännöt. Hän osaa ja ennen muuta saa tehdä julkisesti asioita, jotka eivät kaikille ole sallittuja: siis ilmaista hallitsijan perimmäistä arkkityyppistä psykedeelistä tietoa olemassaolosta.
 
Minä en sanonut sitä, että tässä olisi kysymys mustasta rituaalimagiasta. Taitavaa oli tietoinen kömpelyyskin. Freen tavoittelun jäljittely on taiteenlaji sinänsä, siinä missä maailman viivojen näkyväksi saattaminen. Konsertti joka performoi kolikon kummankin puolen tarjoaa ainakin haasteen, ellei varasta sielua.
  
Sen verran innoissani olin alkupähinöistä, että ostin albumin. Olen kuunnellut sen nyt kolme kertaa läpi ja kyllä, taidan tykätä tästä, ekspressiivisprimitiivisestä psykedelisyydestä.

 
  

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com