6.4.2017

PROUSTIN MUISTI

"Tapasimme kuulemma Isokorvan mukaan, kun mässytimme banaania." Juho NieminenLauseesta syntyy vaikutelma, että kertoja kertoo autenttista tarinaa itsestään, jonka kuitenkin on vasta äskettäin kuullut Isokorvalta, joka muistaa kaiken. Erityisesti kiehtoo asetelma, jossa kertoja ei itse muista omasta lapsuudestaan mitään, mutta kuulee kaikenlaisia hurjia juttuja "parhailta ystäviltään".
 
Tämä resonoi erään oman kokemukseni kanssa. Olen itse sameamuistinen ihminen, mutta eräällä koulukaverillani, joka ei kaikeksi taiteen tappioksi harrasta proosankirjoittamista, on Proustin muisti. Hän voi elävöittää jonkun yhteiseksi koulumuistoksi väitetyn tarinan niin yksityiskohtaisen tarkaksi, että voin eläytyä siihen melkein kuin omaan elämääni, vaikka sitä se kuulemma onkin.
 
"Proustin muisti" on ikään kuin kävelevä Nokia Ozo -kamera, joka koodaa kaiken ympäristönsä (lateraalisesti ja longitudinaalisesti 360 astetta) aistidatan fraktaaliseen pakkausmuotoon, josta mikä hyvänsä kulunut ajanhetki voidaan palauttaa ja uudelleen analysoida tuoreeksi kaikille aisteille. Kysymys mieleenpainamisen yhteydessä tapahtuvasta suodatuksesta ratkeaa seuraavasti: mitään ei suodateta, vaan kaikki data taltioidaan pilveen.
 
Kristallismuistisuus on sitten vain paluuta oikealle datalehdelle josta fraktaalisesti Plancin mittakaavaan asti ulottuvat aistidatat voidaan purkaa täysiksi mystisiksi elämyksiksi astraalikeholle ja kaikille sitä korkeammille kehoille auki ilman mitään puuttuvaa vivahdetta. Tämä elämänaikana jonnekin tallentunut datamäärä on tietysti ylinumeroituvasti myriadinen, mutta vähemmän ruuhkaa kuin kyseisen koulukaverini mielessä, ei ole edes tunturilapin valtateillä.
 
Data pysyy siististi omassa kansiossaan, kunnes se haetaan ja tarinaksi kirjoitetaan. Tätä voi sitten verrata omaan muistikapasiteettiini, jossa viikon aikana on pystytty painamaan mieleen kaksi vaikutelmaa, jotka nekin seuraavalla viikolla menevät jo sekaisin ja toinen unohtuu.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com