14.4.2017

HYVÄKSIKÄYTÖN RAVINTOKETJUT

Väite: magiassa ei ole mitään maagista sen näkökulmasta jolla on suurin voima.
  
Eräs mielenkiintoinen näkemys Castanedan don Juanilla on se, että metsästäjä/soturi, hän sanoo, ei välitä siitä, jos tulee itse hyväksikäytetyksi. Hän on siitä tietoinen, eikä välitä. Koska hän itse myös hyväksikäyttää metsäjänä tai soturina. Tämä tietysti vaatii tarkennusta.
  
Päähenkilö syyttää don Juania aika-ajoin epäeettistä toimintatavoista. Toisaalta pääsääntöisesti don Juanin toiminta on ohjaavaa ja suojelevaa. Paikoin mennään jyrkempään kenttään, jossa oppilaan eteen tulee epäeettinen haaste.

Maasto, jossa maagisen tilanteen kuivaharjoittelu tapahtuu, on oppilaalle kauttaaltaan tuntematon. Oppilas ei voisi pelkällä narrin hyväntuulisuudella mennä ainakaan kovin pitkälle hengenvaaralliseen maastoon ilman don Juania. Hänen olisi syytä pysyä ulkopuoella.

Mutta kun hän on sisällä, hän on don Juanin varassa ja vallassa täydellisesti. Tämähän on esoterian paradoksi. Tässä avautuu vaihtoehtoja.

Joko oppilas, eli sisälleseuraaja nähdään:
1) sellaisenaan saaliina,
2) epätasa-arvoisena liittolaisena, apurina tai huollettavana,
3) tasa-arvoisena liittolaisena. 
  
Kaikista näistä asennoitumistavoista seuraa erilainen käytäntö, jolla on myös erilainen ekonominen dynamiikka. Olennaista on se, että castanedalainen soturi ei koskaan arvioi tilannetta minään muuna kuin mitä se on. Oppilasta ei pidetä minään muuna kuin hän on. Mutta myöskään kokonaistilannetta ei pidetä minään muuna kuin se on.
  
Ymmärrettävästi tästä seuraa paljon paradoksaalisuutta. Nyt epärehellinen voi olla kumpi hyvänsä puoli. Epärehellinen (ts. lausuttua tarkoitustaan täyttämään kykenemätön) voi olla myös itse tilanne ja näyttämö sen ympärillä.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com