17.3.2017

Pelevin pistää yhdessä aukemassa (Generation P, suomennos 1. painos) sivuilla 174-175 selväksi sen mikä Venäjän status on maailmanpoliittisesti ollut kuluneet 20 vuotta. Ei siinä sen enempää sanoja tarvita. Lukekaa itse koko kirja, en viitsi kirjoittaa pitkää lainausta tähän. Enkä muuten suosittele kenellekään astumista jalalla Venäjälle nyt ennen kuin jokainen Pelevinin koskaan kirjoittama rivi on ulkoluettu (uusia edes englanniksi kääntämättömiä romaaneja on aika laaja sarja). Ainakin jos haluaa älyllisesti merkityksellistää sen mitä silmät ja aistit ilmoittavat.
 
Samalla mieleeni juolahtaa sinänsä selvä ajatus, joka ei aikaisemmin ole kolkutellut aivonystyröitäni. Onko Venäjän talouspakotteet, joita Trump näyttää halukkaalta jatkamaan, Putinin tilaus? Putin on varmaankin Pelevininsä lukenut ja tietää, että pakotteet ovat ainoa vipu saada maan oma tuotanto käyntiin ja armeijalle 100% mandaatti hakata oligarkit. Talouspakotteet osoittavat, että oligarkit ovat paskahousuja, jotka eivät kovan paikan tullen pysty mihinkään muuhun kuin lähimmäistensä kiusaamiseen. Heidän "bisneksensä" on pelkkää paskaa. Kenraalit sen sijaan pitävät ulkomaiset paskahousut kurissa, insinöörit rakentavat tehtaita ja lääkärit auttavat ihmisiä. He ovat tässä tilanteessa aika paljon kovempiä "jätkiä" kuin kovinkaan oligarkki. Talouspakotteethan tietysti -- tämä on selvä jokaiselle joka tuntee venälisen psyyken -- vahvistaa johtajan, eli Putinin, aseman äärimmilleen. 

Toisaalta samassa Pelevinin romaanissa kuvataan johtavien poliitikkojen tietokonemallintaminen. Onko Putin 3D maalli vai todellinen. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com