10.2.2017

SALALIITTOTEORIAN TODISTAMINEN TOTUUDEN JÄLKEISELLÄ AIKAKAUDELLA

Salaliittoteriojen psykologinen torjunta on yleinen asenne vaikka todellisuuttamme on vaikea selittää järkevästi ilman salaliittoteorioita. Toisaalta paukkujen käyttäminen teoriojen luomiseen voi olla sairastuttavaa. Vainoharhalla ei ole mitään perimmäistä rajaa ellei käytössä ole parempaa tietoa kuin nettihaut ja palapelin puuttuvat palaset, joista hahmottuu kuvion ääriviivat. Aihe on kummallinen. Siinä ei ole kultaista keskitietä, kompromissinomaista järkevää suhtautumistapaa. On miltei yhtä hullua kiistää salaliitot kuin heittäytyä estottomaan teoriairstailuun.

Donald Trumpin päätiedemies kiistää kuulennot ja ilmastonmuutoksen. Uutisoitu argumentaatio on samaa tasoa kuin kenen hyvänsä nettihuru-ukon. Salaliittoteorioilla ei todistusvoimaa, koska ne eivät ole edes Amerikan presidentin falsifioitavissa. Ne ovat olemassa monipuolisen ja viriilin ajattelun huutomerkkinä. Ne saavat voimansa siitä, että havaitsemme vallanpitäjien toimivan selittämättömästi erinäisissä yhteyksissä.

Salaliittoteoriat saavat voimansa siitä ajatuksesta, että asiat olisivat toisin, jos vallanpitäjät vain tunnustaisivat salaliittonsa, koska kukaan muu ei siihen pysty. Voimattomuus on siinä, että kukaan ei pysty pakottamaan suurimman vallan kahmijoitra. Entä, jos mitään tunnustettavaa ei löydykään?

Onnistuuko Trump esittämään uusia faktoja salaliittojen olemassaolosta? USA:n presidentin virallisen tiedemiehen luulisi pääseväm käsiksi tietoihin, joihin hänellä ei ollut pääsyä vielä vuonna 2012 kirjansa kirjoittamisen aikoihin. Ilman salaliitot kumoavia tai vahvistavia faktoja, voidaan jatkaa loputonta väittelyä. Salaliitto pitää paljastaa selkeästi. Tai sitten pitää tunnustaa, ettei mitään salaliittoa ollutkaan. Kun kumpaankaan ei pystytä, sekö on jälkitotuudellisen aikakauden varmin tuntomerkki?Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com