16.2.2017

REAKTIOMAGIA

Viimeistään Yhdysvaltain presidentinvaali osoitti että olemme siirtyneet totuuden jälkeiseen aikakauteen, jossa politiikka, valtamedia ja osittain sosiaalinen media (Twitter ja osittain Facebook) muodostavat elämänpiirin, jota voisi kutsua reaktiomagiaksi.

Tavallisen ihmisen näkökulmasta reaktiomagian kultainen sääntö kuuluu: jos reagoit, olet hävinnyt. Mihinkään mediatapahtumaan tai poliittiseen tapahtumaan ei pidä reagoida mitenkään, koska kaikki olemassa vain energian riistämisen tarkoituksessa. Reaktiomagian äärimmäinen tapaus on sota, kuten juuri Ukrainan tai Syyrian kaltaiset tapahtumat, joihin on vaikea olla ragoimatta, vaikka tietää tapahtumat reaktiomagiaksi. 
 
Järkevä yhteiskunta minimoi reaktiomagian vaikutusta. Siksi yhteiskunnan on rakennuttava niin, että poliittisen koneiston ja median vaikutus toimivaan yhteiskuntaan minimoituu. Poliitikoille on luotava kyllä kauhakuormaajan ohjauskabinetteja, joilla personoitunut politiikka voi "vaikuttaa" maailmaan. Mutta toimivan vastuullisen yhteiskunnan puolella on oltava tiukka virkamieskoneistona toimiva kytkentätaulu, joka tehokkaasti estää minkään henkilöpolitiikan puolelta tulevan signaalin perillemenon.
   
Kansan valitsemiin poliitikkoihin on suhtauduttava niin kuin mielisairaalassa suhtaudutaan poltilaaseen, joka uskoo olevansa Jeesus tai Julius Caesar. Hänen annetaan elää uskossaan, kun toiselta puolen häntä terapoidaan ja toiselta viisaasti eristetään. Tärkeintä on, että hänellä itsellään on mielikuva omasta vaikutusvallastaan.
   
Näin kansan valitsemat kansanviholliset voivat pelata itseään tyydyttävää perverssiä mediateatteriaan ilman että sillä on vaikutuksia yhteiskunnan toimivaan ytimeen. Tällä tavalla myös sodat voidaan minimoida niin, että poliitikkojen hulluutta ja verenhimoa palvelee optimoitu minimaailinen turha verenvuodatus, kuitenkin niin että se tyydyttää heitä itseään hämäävän riittävästi. 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sekavaa, huonoa. Huonoa.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com