25.1.2017

TAROTJUONNE

Olen alkanut käyttää Tarotia aika monella tasolla kirjoittamisessa. Paitsi että Tarot on metodi, jonka avulla voi selvitellä millaisia hyvänsä fiktioon liittyviä suhteita ja kysymyksiä (tämä on hyvin tunnettu metelmä), se mahdollistaa erityisen mielenkiintoisen metalinkitysjärjestelmän.

Blogimerkinnän tagit merkitsevät usein pelkästään tekstin pintatasontemojen ja ainesten motiivilinjoja. On vaikea kohdistaa tekstejä pelkkien tagien avulla toisiinsa. Voi todeta, että kyllä, pinnallinen, assosiatiivinen, suhde on olemassa, mutta ei noiden erillisten tekstien yhteistarkastelusta silti välttämättä aukea mitään sen enempää.
 
Jos tekstin pyrkii analysoimaan Tarotin avulla ja fokusoimaan merkityksen yksittäiseen Tarot-korttiin, on tuon kortin muodostama tekstien linja jo paljon syvemmin keskenään resonoiva. Tarotin historialliset pakat ja pakkojen erilliset selitykset, jotka kaikki löytyvät internetistä, ovat motiivisessa suhteessa toisiinsa. Tarot-tagi voi tällöin viitata minkä hyvänsä pakan mihin hyvänsä korttiin: näitä ei tagissa erotella. Erillisten pakkojen samojen korttien rinnastaminen ei aina ole itsestään selvää. Joskus se edellyttää syvällisiä oivalluksia. Näitä saattaa syntyä tekstien avulla spontaanisti: Tarothan kirjoittaa meidän (kollektiivisella spiritistisellä) sulkakynällämme omaa romaaniaan.
 
Voi ajatella että myös astrologia on tällainen intertekstuaalinen metalinkitysjärjestelmä. Astrologiasta voimme tietää täsmälleen vain sen verran kun havaitsemme omaa henkilökohtaista organismiamme suhteessa planeettojen liikkeeseen ja gravitaatiovoimiin. Astrologian hyötykäyttö edellyttää kymmenien vuosien itsetarkkailua ja säntillistä päiväkirjaa. Tätä ennen astrologia voi olla dekonstruktion ja intertekstuaalisuuden motiivitekniikka. Nähdäkseni juuri tämä on astrologian oikeaoppinen alkuperäinen käyttö.


Kirjoitusharjoituksia.

1. Ota tekstifragemttien varasto (mieluiten satoja fragmentteja) ja tarotpakka. Nosta sokkona jokaiselle fragmentille yksi tarotkortti. Kun olet tehnyt näin jokaiselle fragmentille. Tutki yhdessä niitä fragmentteja, joille on noussut sama kortti. Toista koe editoidulla materiaalilla.

2. Ota tekstifragemttien varasto (mieluiten satoja fragmentteja) ja tarotpakka. Valitse tietoisesti harkiten jokaiselle fragmentille yksi tarotkortti. Kun olet tehnyt näin jokaiselle fragmentille. Tutki yhdessä niitä fragmentteja, joille olet valinnut yhteisen kortin. Toista koe editoidulla materiaalilla.
  
3. Vertaile kahdella edellämainitulla tavalla syntyneitä lopputuloksia. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com