23.1.2017


"Kreikkalaisten "itämaisuus", "atleettisuus", "pyhä paatos" viittavat kaikki heidän perustavaan sankarilliseen ja poleemiseen suhteeseensa fysikseen, apolloniseen "taivaan tuleen", joka hetkenä minä hyvänsä uhkaa "raastaa"(reissen) ihmisen "kuolleiden eksentriseen piiriin". Suojellakseen "uhkarohkeaa nerouttaan" tältä "elementin väkevyydeltä" - sillä kuten Huomautukset Antigoneen toteavat, kreikkalaisten "heikkous" on juuri irtisanoutua elementistä ja "kyetä tavoittamaan itsensä" -- Homreoksen ansiosta he omaksuvat taiteessaan itselleen "vieraan" länsimaisen "kuivuuden" tai "raittiuden" (Nuchternheit) bakkhisen hurmion ja luonnon ylenpalttisuuden vastapinoksi. Näin ollen se "esittämisen kirkkaus" (Klarheit der Darstellung), jota kreikkalaisissa ihailemme, onkin itse asiassa heille alkuperäisesti outo ja keinotekoinen, kuin sotasaaliina saatu ulottuvuus, joka suojelee antiikin ruumista ja takaa sen muodon ja vapkauden vaarallisissa olosuhteissa. Juuri tähän äärimmäiseen jännitteeseen, tonokseen perustavan poleemisuuden ja keinollisen tyyneyden välillä peustuu antiikin taiteen "kohtalokkuus" (Geschick)." Hölderlin-Kirkkopelto s. 41
  
Ainakin se Venäjä joka minulle on näytetty on kuvauksen mukainen. Joko "venäläinen sielu" on sisäistänyt "kreikkalaisen sielun" tai venäläinen sielu on muinaiskreikkalainen sielu. Luulen, että jälkimmäinen on totta. En väitä Venäjästä mitään objektiivista. Vain sallimus voi opastaa tutkivan psykonautin niihin seremoniallisiin tiloihin, joissa olennainen Venäjäjästä paljastetaan.
  
Tai jos olen erehtynyt venäläisyyden suhteen, olen kuitenkin aina tarkoittanut sitä, että venäläisyydestä pitäisi oppia se mikä siinä on yllä olevan lainauksen mukaisesti alkuperäiskreikkalaista. Nimen omaan tämän asenteen siirtäminen modernin jälkeiselle aikakaudelle. Tätä väitettä on kuitenkin pidetty jonkinlaisen äärimmäisenä alkukantaisena rikoksena. Näyttää olevan Anders Breivikin rikosta anteeksiantamattomampaa sanoa: "Kreikkalaisilta tulisi oppia". Myös Hölderliniä rankaistiin tästä.
  
Voiko olla mitään hämmentävämpää olotilaa kuin tämä, jossa olen.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com