24.12.2016

MAO JA SIANHOITO-OPAS

"Kirjallisuus on enää vain terrorismin ja kamanvedon korvike."
Markku Eskelisen Sianhoito-oppaassa (1987) julkaistu essee Taide ja terrorismi on yksi 1980-luvun suomalaisen essistiikan aikaakestävimmäksi osoittautunut teksti. Se ei ole mikä hyvänsä kolumni, vaan korkeaenerginen essee, jolla on luultavasti ollut kauaskantoiset seuraukset Eskelisen uralle.
  
Kolmekymmentä vuotta hurahti, eikä esseen kuvaamassa maisemassa mikään ole muuttunut. Parjatut professoritkin ovat edelleen virassa -- kuinkas muuten elämänvoimia padottaisiin. Post-modernin aikakauden vakiintumisvaihe lilluu hitaasti jonnekin. Harva postmoderniin liittyvä asia enää tuntuu raikkaalta tai innostavalta. Terrorismin autuaallisuus herättää lähinnä epäilyksiä: se on kaapattu, kaikki iskut ovat false-flag iskuja, kaikkiin väkijoukkoon suistuneisiin rekkoihin arabi unohtaa passinsa.
  
Eskelinen on silti tällä hetkellä Suomen aivot. Eskelisen ja Lehtolan Sianhoito-oppaasta ei hakemalla löydy lausetta, josta tolkullinen (dekonstruktiivisen lukutavan äidinmaidossaan imenyt) henkilö olisi eri mieltä. Vittumaisen anti-riitauttava teos. Kuin joku Kiinan kommunistisen puolueen manifesti. Täydellinen yksimielisyys. Suomalainen kirjallisuus ei voi olla mitään muuta kuin vereslihalle ärsyttävän myötäsukaisia reunamerkintöjä Sianhoito-oppaaseen.  

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com