14.11.2016

Julkaisemattomassa Tiisala-runoelmassani päähenkilö on psykoanalyytikko, joka yrittää "tavoittaa kosketuksen eristettyyn" mutta huomaakin itse tulevansa eristetyksi. Hän on aina uudelleen lapsellisen egoiluyhteiskunnan tabujen terapeutti Goldingin Kärpästen herran Ralphin asemassa. Psykoanalyysi on kaapattu hänen kädestää ja käännetty taikauskon tehostusvälineeksi.
   
Tiisala-runoelma on nyt kässärinä parisensataa sivua. A oli sitä mieltä että se olisi vasta luonnos tai alku todella paljon laajemmalle koko nyky-Euroopan henkistä tilaa käsittelevälle myyttiselle kuvaukselle. Tiisalan teksti on teoksessa vain käsiteltynä aineksena läsnä. Valtaosa tekstistä on omaani. Esipuheessa selostetaan tätä, jos kohta esipuhe on todella kömpelö. Perikunta on ollut hyväksyvällä linjalla villin käsittelytavan suhteen ja pitänyt henkeä aitona. 

"Psykoanalyyttisen työn erityisominaisuus on kosketuksen tavoittaminen eristettyyn ja siinä tehtävässä psykoanalyysi on korvaamaton." Ikonen & Rechardt Thanatos
 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos jonkin kirjan ilmestymistä Suomen kirjallisuudessa odotan, niin Tiisala-käsikirjoituksesi valmistumista julkaistavaksi - kenties niiden Algot Untolan vuosisadan verran pantattujen käsikirjoitusten ohella. Varmasti Tiisalallakin on paljon julkaisematonta, joka tapauksessa laajan lukijakunnan tavoittamattomissa. Tiisalan myöhäistuotannon vyörytykset ovat kyllä runsaudensarvi kollaasintekijöille. Julkaisemissasi näytteissä on Tiisalan syntaksi ja rytmi sisäistetty hyvin. Pidin myös merkinnästäsi, jossa kerroit pyrkiväsi selkeyteen ja johdonmukaisuuteen sovinnaisesti ja itsetarkoituksellisesti ymmärretyn kollaasimaisuuden sijasta. Mistään varsinaisesta kollaasista ei ilmeisesti enää olekaan kyse, mutta Tiisalan poetiikan ja poliitikan tajua sinulta varmasti löytyy.

Inkinen

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com