3.10.2016

EPÄINHIMILLISEKSI MUUTTUVA KILPAILU

Mitä tehdä kun dopingaineet eivät enää riitä? Aiemmat kristilliset kymmenen käskyä korvataan yhdellä käskyllä taloussodassa eristetylle alamaiselle: Tapa itsesi. Robotit huolehtivat siitä, että käskyn mukainen maailma toteutuu.
  
Globalisoituneen maailman talouskytkökset ovat totaalisia. Taloussota hajotti Neuvostoliiton, taloussodalla on pidetty kehitysmaat "kehittymisensä" tilassa. Taloussodalla pidetään viisaat ihmiset hiljaisina.
    
Kehittymisen, kulttuurisen ja varsinkin teknologisen, estävä väkivalta on ollut huomattavan kovaa. Tavalliset ihmiset matkustelevat sidottuihin maihin kurkistelemaan oloja: mitä he siellä kaikessa itsetuhoisessa säälittävyydessään ovatkaan saaneet aikaan. Hehän ovat kakanneet housuun, sidotut ihmiset! Enempää emme voisi uupua epäsympaattiseen sananlaskuun: Heitä ei voi parodioida kun he tekevät sen itse. Tämä on lähihoitajan sananlasku tupakkapaikalla. Tämä on perverssiä voyerismiä. Aluksi luodaan tuhoisa näyttämö ja sitten ällistellään miten ihmiset, jotka eivät edes tiedä olevansa näyttömällä, toikkaroivat siellä. Kyllä on hauskaa. Lopullinen argumentti on muotoa: Mutta amerikkalaiset eivät kai kirjoittaneet Koraania!
 
Niin, he itse kirjoittivat Koraanin, Rooman piispan näkymättömän käden ohjauksella, tuhoavan kilpailun aapiskukoksi. Tulikukko kiehuu ihmisoikeuksien tunkiolla: niiden julistaminen on nyt ihmiskunnan vihollisten asia. Vaihtoehdot ovat alistuminen tai tuhoutuminen. Sananvapautta julistavat sensuuriviranomaiset. Voi kuinka paljon nuorilla ja kehittyvillä onkaan nyt työmahdollisuuksia, kun sensuuri estää alkua pidemmälle päässeitä tekemästä.
    
Ihmiskunnan kukoistus on mahdoton. Ihmisapina on lopulta kiinnostuneempi konkreettisista asioista, jotka ovat lähellä, kuten toisen ihmiset vartioiminen. Välittömän ahneuden ja ylpeyden ylittämisen näköalat kun vaatisi liikaa kavahdettua abstraktia ajattelukykyä. Olento, jossa on enää kaksi ominaisuutta, ahneus ja narsismi, ehkä eksistoi, muttei enää ole ihminen. Ihminen ja ihmiskunta näyttää tuhoutuvan tuhoavaan kilpailuunsa. Kuten Fukuyama viisaasti ennusti: asteittain liian suureksi kasvava hybrinen itsevarmuus ja sitä kautta megalomaanisen HÄPEÄn mahdollisuus saa maailmanlopun näyttämään houkuttelevalta kenelle hyvänsä jolla on ydinase. Eksistoiminen on jo jäänyt jonkin seuraavan lajin huoleksi.
    
Ihmiskunnan hautakivessä lukee: Tuhoutui kilpailuun, johon ei saatu mitään tolkkua. Teknologian mätä dominanssi kekseliäänä tuhoavuutena, imperialistisen häriön poistamisena, ei saanut rinnalleen robotiikkaa syvempää harkintakykyä. Insinöörit eivät hetkeäkään miettineet millaisia paviaaneja aseistivat. Ehkä he sentään aavistivat, ettei heitä arvosteta muina kuin hyödyllisinä idiootteina.
  
Totaalinen tuhoavuus tässä "humanismin" pätsissä paviaanimaisen kilpailun varjolla: ydinasevaltioita, sellaisia jotka aseillaan pystyvät satakertaisesti tuhoamaan koko planeetan, kuristetaan, eristetään ja kehotetaan rauhanomaiseen itsemurhaan nurkassa. Mitään loogista, reaalista, kohtuullista neuvottelupositiota ei nurkkaan ajetulle anneta. Moraali on konemaista, diplomatiasta on tullut kalkyyli. Ei mitään terapeuttisia kaikkiyhteyteenpalautussuunnitelmaa, lobotomisoitujen aivopuoliskojen yhteenompelemisyritystä.
  
Hiiret laulavat kuorossa epäreillua, matalamielistä tuomiota, vaikka villieläimen energia voi räjäyttää koko luomakunnon itsetuhossaan. Eristettävää ydinasevaltiota maanitella tähän tyyliin: "Laske aseesi, ethän ole niin narsisti että koko luomakunnan haluaisit hävittää. Itsesi vain, itsesi vain. Läl läl lää! Räjäytä itsesi senkin kaunis jalopeura."
   
"Tapa itsesi!" Näissä sanoissa on epäinhimilliseksi muuttuneen kilpailun koko sisältö. "Tapa itsesi!" sen kehotuksen osaa robotti lausua ja sen kuulee taajaan nykyään itsenäinen ihminen tai valtio. Valtio eristetään kuten yksilö, ihmistahto, jolla on valtion kokoinen määrä ihmisiä panttivankinaan. Ampiaiset äänekkäimmin kiihkoilevat ihmisoikeuksien ja sananvapauksien valepuvussa.  Planeetan asiaa tuntematon voisi luulla että "Tapa itsesi!"-kehotus on nykyään jonkinlainen kansainvälinen ihmisoikeuksien julistus. Tervehdyssana.
     
Mene itseesi kansakunta. Paranna itsesi riippuvuuksistasi täydellisessä yksinäisyydessä. Meditoi, voita, ylitä ihmisyytesi. Jos et voi rakastaa, tapa itsesi. Tule takaisin vasta suurempien sanomisten kanssa.  
    
Monet tappavatkin itsensä, taistelutta, rajan ylittämisen jälkeen alistuvat, murtuvat, sen totaalisen vaihtoehdottomuuden edessä, jonka nimi on vapaa demokratia, ihmisoikeudet, tai mikä hyvänsä muu kuin fasismi. Sen nimi on ei-fasismi. Ja siitä kertoo esimerkiksi Carlos Janinin loistava, ensyklopedinen, suomennettukin, Itsemurhan sanakirja (2008, Radium-kirjat 2014). Itsemurhaaja on taistelutta saavutettu voitto, totaalisen kontrollin voitto, fasismin voitto pitkitettynä valepuettuna ei-fasismina. Teko jolla on rauhan palauttava luonne.  
       
Gurdjieffin Beelzebub's Talesin ehkä viehättävin ajatus on apinasukupolvien kehittyminen tuhoutuneiden plutoniumissauitettujen sivilisaatioiden pohjalta. Yhä taipuvaisempi olen uskomaan sen realismiksi.  

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vähän pateettista.

Anonyymi kirjoitti...

Venäjä on roistovaltio. Ei mulla muuta.

Anonyymi kirjoitti...

Jaksan kyllä postata näitä kommentteja, vaikka et niitä julkaisikaan. Haluan että tiedät, että niin kauan kuin et muuta ajatteluasi todellisuutta vastaavaksi, on olemassa vastavoima, joka uurastaa öin ja päivin sinut neutralisoidakseen. Ja hyvin on tähän mennessä onnistuttu. :)

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com