3.9.2016

TÄYDELLISYYS

Yksi maalaus hieman vaurioitui kuljetuksessa. Vitutuksen mittakaava on sellainen, että ainakin nollan olisi voinut lisätä teoksen hintaan, jotta harmi suhteutuisi korvaukseen. Pitäähän ottaa sekin huomioon, että teoksen mahdollinen ostaja heti kaupan tekemisen jälkeen tuhoaa teoksen.
  
Saan vian korjattua, mutta täydellistä siitä ei enää tule. Kukaan muu tosin ei tule koskaan huomaamaan epätäydellisyyttä, kun ei huomaa täydellisyyttäkään (sillä ihmeekseni kukaan toinen ei havaitse tämän teoksen täydellisyyttä). Mutta minä siitä kärsin. Tämä teos kun sattui olemaan ainoa täydellinen, minkä olen ikinä synnyttänyt. Näyttelyssä tämä taisi olla ainoa, josta kukaan ei sanonut mitään.
  
Pelkäsin koko ajan että joku ostaisi sen. Sekin olisi harmittanut. Hinta, jonka olin laskeskellut realistiseksi, ei todellakaan vastannut teoksen arvoa minulle. Jos teos olisi vain hieno saavutus, se kyllä huomattaisiin, enkä vastaavasti jaksaisi itse kiinnostua siitä. Mutta täydellisyys on täydellisesti katsojan silmässä. Tällä kertaa vain minun, ei muiden.
  
Kun puhutaan teoksista, jotka menevät ohi, kahdenkymmenentuhannen euron apuraha ei tunnu suurelta sijoitukselta sellaiseen. Mutta kun puhutaan teoksesta, joka muuttaa elämän suuntaa ensisilmäyksellä, viisikymmentä euroa saattaa olla kynnys, että teos syntyy tai jää syntymättä. Jos ei ole maalia, teos jää syntymättä.
  
Juuri nyt muutama satakin euroa olisi ollut taiteellisen toiminnan jatkumisen kannalta ratkaisevaa: olisin saanut maaleja ennen kuin syksy pimenee täysin. Ruokaa kyllä on: tänään tuli puoli- ja kolmikiloiset hauet. Pieniä rahoja ei kuitenkaan taiteella ole mahdollista hankkia. Taide merkitsee ihmisille kaikkea tai ei mitään. Ihmiset antavat kaiken tai eivät mitään. Koskaan taide ei merkitse vain pientä iloa joka pelastaisi elämän.
  
Yllätykseksenä tuli tämä vaurioitumisalttius. Luulin että tämä teos kestäisi millaista hyvänsä käsittelyä. Kun pakkasin kuormaa, naureskelin ystävän huolelle. On sekin tärkeä tieto, että teos voi näin helposti vaurioitua vaikka on maalattu kestävälle levylle kovimmilla mahdollisilla teollisuusmyrkyillä. Nyt voin suojata ja pelastaa täydellisyydestä sen mitä jäljellä on.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com