28.9.2016

LYSISTRATE

Arhi: "Mitä, imitoiko joku Tarja Halosta? Ei, Tarjahan se on lounaalla Juttutuvassa. Puhuu kuinka puutarhanhoito on epännistunut. Kuulostaa symboliselta."
 
En olisi Halosen aikaa luullut muistelevani kaiholla.
 
Poliittinen realismi on jenkkikenraalien seksuaalisen ruokahalun käsittämistä ja tyydyttämistä. Se on parasta sodanvastaista työtä. Make sex not war. Ole realisti, älä höpötä rakkaudesta.
  
Ydinaseiden kehityksen jälkeisen maailman vaihtoehdot ovat aina samat: anaaliseksi tai ydintalvi. Jenkkikenraalin ajatus kulkenee tätä rataa: jos se seksi on niin vaikeaa, ei varmaankaan ole vaikea kestää sadan vuoden ydintalvea.  
   
Aristofaneen Lysistrate-komediassa on paitsi sodanvastainen myös sotaanjohtava sanoma. Lysistrateen johdolla naiset julistavat lemmenlakon siihen saakka, kunnes kenraalit lopettavat sotimisen. Näytelmässä on lyhytnäköistä pasifistista sanomaa ja kevytmielistä naureskelua seksin kustannuksella. Tässä piilee komediallinen sarkastinen ydin: todellisuudessa lemmenlakko johtaa yhä paheneviin sotiin. Ja tietenkin kreikkalaiseen käytäntöön, että pojat saavat korvata lakkoilevat naiset henkensä pitimiksi.

Aristofaneen komedia kuvaa freudilaisesti Eroksen ja Thanatoksen ristiriitaa. Miehet pyrkivät mielihyvän tyydyttämiseen rauhan kustannuksella, naiset rauhaan mielihyvän kustannuksella. Samansuuntainen liike, jossa Eros ja Thymos saavuttaisivat sekä mielihyvän että rauhan samalla kertaa näyttää kreikkalaisen lebensraumin maailmassa mahdottomalta. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com