25.9.2016

KUIBERBELTIN KOMITEA

Kirjailijalle on omalla tavalla raskasta ottaa tehtäväksi kirjoittaa vain salaista päiväkirjaa läpi elämänsä. Uutiset aikakauden kirjallisista virtauksista ja menestyksistä kantautuvat auttamatta korviin. Mutta päiväkirjailija on päättänyt kirjoittaa vain totuuden. Hänen kirjaimistaan puuttuu kaikki se varmuus, joka luo julkivalheisiin tasapainoisen tarkasti suunnitellun jaettavan tyylin ja loiston. Hän on monessakin mielessä tikkiä pelaavan myhäilevän ritarikunnan vastakohta.
   
Ihmisen selkärankaan voi kristallisoitua elin, jota kutsutaan kyvyksi vastustaa. Päiväkirjailijan täytyy vastustaa monenmoista. Ennen muuta täytyy kieltää halu saada kiitosta, huomiota tai ymmärrystä toisilta ihmisiltä. Vastavuoroisesti voi vapautua pelosta kerätä ylenmäärin moitetta tai vihamiehiä. Päiväkirjailija ei voi toivoa itselleen ihmisoikeuksia tai sananvapautta. Eikä myöskään armoa miltään itseään suuremmalta tai pienemmältä. Siksi hän salaa koko olemassaolonsa. Hän pukeutuu aaltojohdinvillasta tehtyyn Marcello Mastroiannin tyyliseen villatakkiin, joka tarvittaessa tekee hänestä tutkassa näkymättömän.
 
Päiväkirjailijaa vaivaa uteliaisuus ja paranoidisuus. Hän ei voi olla ajatelematta, että jokainen ihminen salaa sydänverellä kirjoittamansa: nuo kiehtovan yliluonnollista totuutta hehkuvat liuskat. Elinvoimaisemmille jää sen lisäksi voimia viedä läpi elämän teatteri näkyvässä ja rakenteellisessa muodossaan. He eivät pakene verikivellä luotuun näkymättömyyteen. Vaan säntillisesti pyyhkivät kaikesta näkyvästä sydänverellä kirjoitetun. Siksi päiväkirjailija joutuu hakoteille, jos hän keskittyy liiaksi muuhun kuin omiin ruumiintoimintoihin. Hän ei tiedä mitään, koska hänellä ei ole lukijoita, jotka aamuyöstä soittelisivat ja kertoisivat salaisuuksia ja juoruja. Hänen arviointikykyään eivät kouli julkiset skandaalit ja riidat, eli "beefit". Hän voi rekisteröidä kuin mittalaite sen mitä hänelle itselleen kuuluu. Ja koska se on joka hetki totta, se ei kosketa toista ihmistä maailmassa.
   
Kirjailija joka julkaisee teoksensa on monta tilaisuutta osoittaa vaarattomuutensa. Mutta se, joka ei julkaise mitään, laittaa alulle juorujen vyöryn heti jos nuttunsa näkymättömyys hetkeksi herpoaa.  Maailmankuulujen whistleblowereiden Edward Snowdenin ja Julian Assangen sanotaan toimivan ilmiantajina ennen muuta Kuiperbeltin komitealle. He eivät ole loikanneet rautaesiriput toiselle puolelle toisen yhtä pahan ja rahanahneen mutta teknologisesti kehittymättömämmän isännän leipiin. He toimivat ennen muuta Kuiperbeltin komitean ehdoilla, siis omatuntonsa ehdoilla.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com