29.9.2016

Joku oli yön aikana preparoinut pehmeä-äänisen ja harmoonisesti sävykkään pianon Jonh Cagen ääniä päästäväksi soitininvalidiksi. Olin ravoissani ja nousin lähteäkseni. Ikkunasta näin peilikuvana takanani istuvan tutun miehen hyväksyvän ilmeen. Sinä saat lähteä hän sanoi. Muut nyökkäsivät vihaisesti. Tiesin, että hänen vihainen äänensä tarkoitti vapauttavaa tuomiota. 
    
Mestauslava saattaa olla paitsi tarinan loppu myös sen alku. Mestauslavalta alkavat tarinat ovat oma kriitikoita kiduttava luokkansa. Ajatelkaa herra kriitikkoa, joka on kannattanut kahdeksan kuutiometriä raikasta ilma syrjäyttävän laiskanlinnansa mestauslavan eteen. Laiskanlinnassaan hän viruu odottamassa näytelmää jonka on määrä helpottaa hänen makuuhaavojensa kirvelyä. Kun kaikki on valmista kuuluu hallitsijalta armahdusmääräys. Sehän on kuin suolaa kriitikon haavoihin. Aristotelisessä ymmärryksessään kriitikko odottaa loppua, eikä voi käsittää keskikohdan jälkeen tulevaa uutta alkuteemaa. Vaikka oli sunnuntai, pyövelin lepopäivä. 

Kuudenkymmenen Pietarissa eletyn vuoden jälkeen nainen lähtee kotiseudulleen Tveriin. Kotikylässä on enää yhdessä talossa elämää. Se on hänen veljensä talo. Veljen talossa sisarukset muistelet yhteisiä muistoja ja juovat sisaren tuomaa vodkaa. Sisko kertoo suurkaupungissakin yksinäiseksi muuttuneesta elämästään. Lopulta veli sanoo: tämä sinun vodkasi vaikuttaa oudosti. Hän hakee kaapista oman etiketittömän pullonsa ja kaataa juomalasillisen itselleen. Lasin tyhjennettyään hän alkaa tuijottaa siskoa lasittunein silmin.

- Kuka sinä olet? En tunne sinua. Mitä sinä näillä asumattomilla seuduilla teet? Käsitätkö, että voin tappaa sinut ja upottaa talon takana olevaan suohon ilman että kukaan kaipaa sinua tai tietää olinpaikkaasi? 

Sisko poistuu vähän äänin. Vierailu on tällä kertaa ohi.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com