5.7.2017

MATTI ROSSI KUOLLUT

"vapaa muinoin kiskomaan hampaat toisinajattelijoiden suusta,
vapaa nyt, ja hampaaton itse" Matti Rossi: Tilaisuus 1967

Uutinen kirjailija suomentaja Matti Rossin kuolemasta on kuin vallitseva säätila tässä ja nyt. Saamieni tietojen mukaan Rossi kuoli maanantaina Helsingissä.  
   
Saa nähdä kenellä nyt voisi olla kyky ja rohkeus kirjoittaa Rossin nekrologi. Henkilö ei ainakaan voi olla meidän polvea. On jotenkin voitava nähdä ja arvioida sitä elämää ja tuotantoa ikä- ja kohtalotoverin tavoin. Oliko Rossilla kohtalotovereita, yhtä lailla rohkeita, selkärankaisia? Virheiksi laskettavat asiat voidaan kuitata sillä että niitä tekivät kaikki, paljon keinojakaihtamattomammin. Selkärangattomia on vaikea syyttää selkärangattomuudesta. Kuka juhlisi poliittista toisinajattelijaa?  
 
En ole lähimainkaan tutustunut kaikkeen Rossin omaan kirjalliseen tuotantoon. Kaikesta runotuotannosta en suinkaan ole ollut innostunut. Esimerkiksi kalevalamittaiset helskyttelyt eivät todellakaan sytyttäneet. Jo esikoiskokoelma Näytelmän henkilöt (1965) oli makuuni jotenkin tukkoisuuteen asti raskassoutuinen. Joistain 1990-luvun proosateoksista olen alustavasti pitänyt, mutta lukeminen ei ole imenyt teosten loppuun saakka. 
  
Rossin Shakespeare-suomennokset ovat suurta kirjallisuutta. Ne elävöittävät yhtä lailla innostuksen kirjallisuuteen kuin suomen kielen mahdollisuuksiin välittää tuoreita ja ikiaikaisia merkityksiä. Tekstiä määrittää äärimmäinen sujuvuus ja selkeän moderni suorasanainen ja vapaamittainen runotyyli. Pidän siitä paljon, koska se tekee suuresti oikeutta alkutekstin dramaturgisille ideoille.   
  
Kun ottaa huomioon, että Rossi oli työskentellyt ohjelma-assistenttina BBC:n maailmanpalvelun suomenkielisellä osastolla Lontoossa, voi kysyä oliko Donbass-pamfletin ulkoasu nyt englantilaisen tyylitajun mukainen. Provosoivahan se on, juuri sillä itseään polveen ampuvalla tavalla että kirja oli helppo leimata. Sisältö sen sijaan olisi Shakespearellekin näytelmämateriaaliksi riittävä Oligarkki passio.
   
Matti Rossin vaimo Tiina Suhonen on pyytänyt, että Mattia muistetaan juomalla punaviiniä. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com