19.7.2016

Istuskelin Esson, tai nykyisin SEOn, baarissa silmäilin Hesaria ja juttelin vanhan huoltoaseman pitäjän kanssa. Maailma se vain muuttuu galaktisessa liikkeessä, mutta jotain on pysyvääkin. Tässä huoltoaseman miljöössä ei ole muuttunut mikään sen jälkeen kun olin ensimmäisellä luokalla koulussa. Se on täysin muuttumaton kiintopiste ajan hyökyvässä meressä. Tuoksukin on aivan sama. Makeishyllyssä on samat keltaiset Juicy Fruitit, Lakritsipussit, jääkaapissa Cocispullot ja pakastesäiliössä Eskimot.
  
Kysymyksessä on hieman perinteikkäämpi huoltoasema. Alunperin terijokelainen Martti Pullinen aloitti huoltoasematoiminnan Oitissa vuonna 1955. Bensiinin jakelu aloitettiin yhdellä bensamittarilla kesäkuun 4. päivä 1955. Martti Pullisella oli ollut tarkoitus avata bensakioskinsa jo toukokuun 1. päivänä, mutta tieto ei ollut siihen aikaan kulkenut kovinkaan ripeästi pääkonttoriin Helsinkiin, joten luvat ja sopimukset allekirjoitettiin vasta toukokuun aikana.

Tunnelma on hieman haikea. Martti Pullinen on nimittäin jäämässä eläkkeelle nyt 61 työntäyteisen vuoden jälkeen. Mies on sen verran täynnä vireyttä ja toimintatarmoa, että eläkkeelle jäämistä voisi pitää jopa varhaisena, ellei tietäisi miehen todellista ikää. Poika on itseasiassa pitänyt liikettä jo kauan, mutta nyt sairastunut. Huoltamon puolella häärii jo todennäköisesti toimintaa jatkava huoltamoyrittäjä. Mutta makeismyynnin puoli hiipuu (varsinaisesti tämä ei ole kahvila tai baari, vaikka muutama jakkara on istuskelijoille). Saa jäätelön ilmaiseksi. Lakritsipussistakaan (niitä olen ostanut täältä satoja) ei tarvitse maksaa.

Esson baari on antanut lukemattomille suomalaisille miehille elämään merkityksen, sisällön ja ihmisarvon. Suomessa ei ole runoilijaa, joka ei olisi rustannut parhaita säkeitään Esson baarissa. Suomen Esson historian katsotaan alkaneen vuodesta 1920. Bensiiniä myytiin aluksi pääasiassa auto-, rauta- ja osuuskauppojen yhteydessä olleissa myyntipisteissä, joita oli vuonna 1927 noin 1000.  Vuonna 1921 Standard-Nobel (Esso) avasi ensimmäisen huoltoasemansa Helsinkiin. Vuonna 1933 Suomessa oli 39 varsinaista huolto- ja bensiiniasemaa (lähde).


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com