20.6.2016

SIIRTYMÄVAIHEEN SISÄINEN RESISTANSSI

On vielä tämä erityisesti kapitalismiin liittyvä ulottuvuus robotti-ihminen keskustelussa. Jos ajateltaisiin vain järjellä, niin siinä että robotti tekee jonkin asia hyvin tai paremmin kuin ihminen, ei pitäisi olla kertakaikkiaan mitään valitettavaa tai eettistä ongelmaa. Mutta tämä ajatus liittyy tietysti vain Marxilaisen vallankumouksen maailmaan, jossa ihmiset omistavat robotit kollektiivisesti.
  
Tietysti nyt kun joku porukka omistaa tällaisen yhden palvelun ja vetää sillä duunit monilta ihmisiltä, se on epäeettistä, koska maksettu raha ei suoraan mene niille, joilta duunit lähtee, niin kuin se menisi järkevässä maailmassa. Toisaalta järkevässä maailmassa ei ole driveriä kehitellä näin yletöntä tekniikkaa: jos luvassa ei ole suuret voitot, kukaan ei jaksa hioa hommaa ihan kuntoon.
  
Hyvä kompromissi lienee se, että hyväksytään rakenteellinen siirtymävaihe ja valmistaudutaan luomaan sosiaalista joustoa niille, jotka auttamatta jäävät siirtymävaiheen jalkoihin (siirtymävaiheen robottivero?). Tämä myös nopeuttaa vääjäämätöntä prosessia, kun sisäinen resistanssi saadaan pois.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com