15.6.2016

Lynn Gamwellin Mathematics and Art: A cultural history (Princeton University Press 2016) esittelee ilmiön, joka on Suomessa puhtaasti hallinnollisista syistä tunnustamaton. Ruotsalaiset ovat hallinneet Suomalaista yhteiskuntaa nimen omaan kahden kulttuurin kuilulla: erottamalla toisistaan itsestäänselvästi yhteenkuuluvat asiat. Kun "polymath"-ilmiö on tunnistamaton, voidaan kulttuurin autonomisuus aina sulkeistaa.
 


Viemällä sielulta sen alkuperäisin liikkuvuus ja kyky, saadaan tahdottomia alistujia, jotka eivät ymmärrä omaa syntykaavaansa. Myös Nokian tuhon avaimet olivat tässä: luovia energioja ei voida pitkään alistaa välineelliselle järjelle kuin mitä hyvänsä palkkaorjaa, jota operatiivinen johto optioineen ja golfkentän näköalattomuuksineen pomputtaa.
  
Täytyy huomauttaa, että Ruotsissa "polymath"-ilmiö tunnistetaan ja tunnustetaan normaalisti, niin kuin jokaisessa itsenäisessä kulttuurimaassa. Liikkuvalle ja dynaamiselle polymath-ilmiölle alistetut ja poliittisesti ohjatut "alakulttuurit" on vihamielinen ilmiö.
 

Alakulttuurit sopivat hallinnoimispakkoisille fakki-idiooteille, jotka passiivisagressiivisesti vihaavat vapaata luovaa energiaa. Suhteessa näihin toimijoihin "polymath" muotoutuu paonviivojen sanelemana, sillä sen luovan voiman olemassaolon todella polttavat kysymykset koskevat paonviivoja. Skenet ovat itsekastroivia ja hillitseviä paonviivojen katkaisusilppureita. Niiden aaltofunktiot ovat romahtaneen, niissä ei voi tapahtua mitään spontaania ja vulkaanisella tavalla luovaa, ne pyrkivät tekemään itsestään operatiivisiin tarpeisiin kelpaavia ja hallittuja tulosyksiköitä. Tällaiset hyttysparvet eivät viitoita tietä tuleviin rakenteisiin ja ratkaisuihin.


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com