17.6.2016

HASSU YHTEENSATTUMA

että Jim Morrisonin isä oli sotahullu amiraali vastuussa Vietnamin sodan verisimmistä operaatioista samaan aikaan kun pojasta tuli sodanvastaisen liikkeen ikoni. Muitakin vastaavia kiinnostavia hahmotuksia bisarreista operatiivisista toimintakaavoista, joita on sittemmin toistettu loputtomiin periferioissa. Useimpien aikakauden tunnettujen bändien taustalla oli sotilashenkilöitä, useimmiten ns. "sotaisä". Käsite "erityislahjakkuus" saa tästä mielenkiintoista sävyä.

"Frank Zappan isä oli kemialliseen sodankäyntiin erikoistunut kehitysinsinööri." 
Zappan levyt olivat kysyttyjä Neuvostoliiton undergroundissa. Toisaalta jo kreikkalaisessa mytologiassa sodanjumala Ares on rakkaudenjumala Eroksen isä. Mutta rockmusiikki on alusta asti operatiivista toimintaa. Rentous perustuu siihen, että operatiivin ei tarvitse yrittää mitään tietääkseen keiden suosio on hänen puolellaan. Yhteistä monille ylistetyille yhtyeille on myös se että niiden syntyhistoria ei ole orgaaninen vaan ulkoaohjattu ja operatiivinen. Operatiivisesti koko infra rakennettiin bändien ympärille: esiintymispaikat, radioasemat, yleisö. Tässä vaiheessa bändien jäsenet, jotka oli valittu täysin ulkomusiikillisilla perhetaustaperusteilla, eivät yleensä osanneet vielä soittaa tai laulaa mitään, puhumattakaan että huipputekijät kulisseissa olisivat vielä ehtineet säveltää heille luodulle suosiolle otollisia hittibiisejä.

Myös Beatlesin väitetään olleen tällainen bändi, jolle kymmenet lauluntekijät sävelsivät ja joiden levytettävä materiaali valittii operatiivisesti. David Bowien ja Black Sabbathin levyjen hyvin epäorgaanisilta vaikuttavat epätasaisuudet voivat selittyä samalla kaavalla. Tässä on saksalaisen taiteilijan mielenkiintoisia maalauksia Rolling Stones -aiheesta, joka ilmiönä kuuluu ilman muuta samaan operatiiviseen kategoriaan. Keith Richardsin ja Prinssi Charlesin rinnastus karikatyyritekniikalla on tyylikäs. 


Alla linkitetyssä haastattelussa puhutaan myös näyttelijä Jared Leton äskettäin ostamasta hyvin varustetusta salaisesta CIA:n filmistudiosta, jonka tavallisia asiakkaita olivat Marilyn Monroe, John Wayne, John Ford ja lukemattomat muut (monet Anton LaVeyhin linkittyvät... Laveyn yhtymäkohdat Zappan kanssa on eräs kiinnostava asia) Hollywood eliitin jäsenet. Kuitenkaan yksikään heistä ei ole muistelmissaan maininnut studiosta sanaakaan. Mitä filmejä siellä mahdettiin valmistaa? Studiossa on tietysti tehty suggrstiofilmejä julkkisten avulla. Miten muuten luulisitte "CIA:n kellarin" toimivan jollekin Erkki Tuomiojalle niin äärettömän tehokkaasti (kuten Peter von Baghin Pockpicket kuvaa), ellei kellarissa näytettäisi juuri näitä filmejä? Ainoita todella katsomisen arvoisia filmejä, joita tällä planeetalla on tehty.


 
Yhteistä koko porukalle (Zappa poisluettuna... Zappa on liian nerokas tullakseen luetuksi yhteenkään porukkaan) on se, että he ilman muuta hyväksyvät eettisesti kokonaisia ihmisyhdyskuntia koekaniineinaan käyttävät mitä makaabereimmat eläinkokeet ja sotatoimet. Samat elämänväsyttäjät ja ammattiankeuttajat saattavat vielä olla mukana jossakin vihreässä liikkeessä ruikuttamassa eläinten oikeuksien puolesta.
 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com