5.5.2016

MAATA LAHJAKSI

Putinin "hehtaari per nenä" -kokeilu. Uskon, että juuri kukaan ei ota maata käyttöön, joten ne jää lunastamatta. Nykyvenäläiset ovat absoluuttisen urbaania porukkaa. Venäjällä urbaanisuus on toisekseen vielä erilaista kuin tiheästi asutussa länsieuroopassa. Venäläinen tuntee kaupunkien autuuden. Venäjällä ei ole tuhkatiheässä erityisiä "maisemia" ja "paikkoja" paitsi ehkä kaukoidässä. Ellei maisemana pidä aronväristä merimaisemaa. Tällä asteikolla mitattuna Venäjä saattaa olla pienempi maa kuin Italia ja Suomikin on iso maa. 
 
Venäjällä kaupunkien välillä on valtavat tyhjiömäiset etäisyydet, joita kohtaan yksikään ihminen ei tunne vetoa. Ulkomaalainen voi ehkä asialla romantisoida, mutta se jolle Venäjä on käynyt perselihasten kautta tutuksi ei leiki ajatuksella. Toisaalta tulevaisuuden nopeiden pienoishelikopterien ja muiden yksityisten lentolaitteiden aikakaudella Venäjä voisi olla ihanteellinen ympäristö megalomaaniselle haja-asutusalueelle.
  
Venäjän seuraava kokeilu voikin olla 10 hehtaaria. Sen ottaisi ehkä jo useampi käyttöön, ja sillä olisi todellisia mielenkiintoisia seurauksia. Toisaalta moni tuskin liikahtaisi 10 hehtaarilla. Kymmenellä hehtaarilla 20 ihmistä voisi muodostaa kunnollisen kommuunin. Mutta käsittääkseni tarjotut maat eivät sijoitu varsinaiselle maanviljelysalueelle.
 
Sadan hehtaarin tarjoaminen voisi jo tehdä kulttuurihistoriallisen käänteen. Mutta kynnys on silti kova. Satahehtaaria olisi Valtion kannalta sama kuin hehtaari: lunastetut maan eivät kuitenkaan ylittäisi yli miljoonasosaa Venäjän pinta-alasta.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com