3.5.2016

JOS OLISI PUHE EDES JOSTAKIN

Hannu Helinin tuotannossa on kummajainen tämä Tvetajeva-suomennos. Suomennoksen kirjoitustyylillä ei ole mitään tekemistä Helinin muun tekstin kanssa. Se manifestoi päinvastaisia esteettisiä arvoja.
 
En todellakaan tietä miten tällaista suomenkielistä runoa pitäisi lukea tai tulkita. Tällainen teksti ei yksinkertaisesti kuulu runouden piiriin jota harrastan. Mitään täm ei viesti minulle Venäjästä. En nyt osaa arvioida suomennoksen suhdetta alkutekstiin.
 
Sisältö on päivittelyä, huokailua, epämääräisiä viittaussuhteita, ajatuspieruilla höystettynä, siis kutakuinkin sitä samaa "venäläistä kulttuuria", jota meille nykyäänkin kaupataan. Tällaiset tuotteet ovat omiaan vahvistamaan ajatustani siitä, ettei venäläistä kulttuuria voi "tuotteistaa", "tuoda".

Voihan olla, että tarkoitan "venäläisellä kulttuurilla" jotakin mitä 99% venäläistä ei tiedosta millään tasolla. Oman kiinnostukseni kohteet liittyvän näihin teemoihin joita tapaan pyöritellä. Olen arvattavasti vähän ulalla kun sitten tuodaan jotakin, mikä minusta vaikuttaa lähinnä mielenkiinnottomimmalta ja tylsimmältä asialta maailmassa, ikään kuin jotain kulttuurin suurena tuotteena.
  
Tämän platonisen antirunousopin mukaan runoutta olisi juuri se, että julkaisee hävyttömän ällöttävän korukieliseen muotoon laadittuja ajatuspieruja ja premisseiltään naurettavia ilmauksia läpi elämänsä hyvässä uskossa. Tämän "runolijuus"-ilmiön viehätystä olisi sitten se, että ulkopuoliset voisivat hurrata ja samalla tirkistellä sitä miten pitkälle houkkio voi mennä paitsi tietämättömyydessä, myös oman sielunsa tuhoamisessa, jota toiset houkkiot pitävät "tärkeänä" koska suuri yleisö kiinnittää siihen tirkistelevää pahantahtoista huomiotaan.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com