25.4.2016

SORKKARAUTA JA SULKAKYNÄ

Turun kaupungin psykiatrian tulosyksilön johtaja myönsi julkisesti kaikki esitetyt syytteet oikeaksi. Hän totesi Turun Sanomille: tällaista se tällä alalla on. Kukaan asianomainen ei saanut potkuja. Työtehtäviä järjesteltiin uudelleen. Sen sijaan rikokset julkisuuteen tuoneet keikkahoitajat eivät enää saaneet uusia työtarjouksia.
   
Tämä kuulosti Koleeramäen korvaan jotenkin hyvin tutulta? Hänelle se toi tietysti mieleen eräitä taiteen ja journalismin muotoja, joissa todellinen avoimuus ja tosiasioiden kertominen suurelle yleisölle on alan sisällä rangaistava teko. Tällaisia ammattikuntia tai piirejä Koleeramäki tarkasteli järjestäytyneenä rikollisuutena. Hänellä ei tosin ollut kunnollista metaetiikan käsitteistöä tällaiselle rikollisuuden muodolle. Toisekseen samat piirit valvoivat juuri näitä moraaliin liittyviä käsitteitä ja yleistä tietoisuutta näistä asioista. Juridiikan piiriinhän tällaiset asiat eivät varsinaisesti kuuluneet. 
  
Kuitenkin Koleeramäen mielestä täytyi puhua yhteiskuntaan kohdistuvasta ja yleisesti haitallisesta moraalisen rikollisuuden muodosta silloin kun kyseessä oli systemaattinen, jopa traditionomainen, kuvattujen asioiden vääristely samalla kun ikään kuin esiinnyttiin valveillaolijoina, älymystönä, valanvannoneina omantunnon ääninä suurelle yleisölle. Propagandan ja sensuurin ongelmat olivat siinä, että ne olivat moraalittomia rakenteita. Sotatilassa näitä rakenteita puolustettiin juuri sotatilan yleisellä moraalittomuudella ja sillä, ettei kukaan todellisuudessa odottanutkaan, että niistä oltaisiin voitu olla vapaina. Nyt ei kuitenkaan eletty sodassa, mutta samalla tietyt ihanteet, joita rauhanaikaan yleensä liitetään, olivat täydellisesti kadonneet. Tätä ei myönnetty ja se oli eräänlaista rikollista toimintaa. Juuri tätä moraalisen väkivallan muotoa, jossa karkea sorkkarauta oli muutettu sulkakynäksi, Koleeramäki halusi tutkia. Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com