18.4.2016

TAITEELLINEN KUOLEMANRAJATUTKIMUS

like the never setting sun
all light long

Kun on lahjoja on lahjoja.

Amnesia Allegro (2003) on ensimäinen Hannu Helinin kokoelma, jonka luen kokonaisuudessaan tekijän kuoleman jälkeen. Kokoelma on omistettu ties mille ei yhtä mielenkiintoiselle. Omistuksia ja viittauksia itseä kestämättömämpiin asioihin kannattaisi välttää. Tämä yksittäinen kirjakappale on omistettu myös minulle omistuskirjoituksella 10.10.2005. En ole lukenut sitä aiemmin.

Kummallinen on tämä runoilijan kukinta heti kuoleman jälkeen. Olen aikaisemmin sanonut, että Helinin runoudessa ei tapahtunut värimuutosta kuoleman hetkellä. Nyt kun ruumiin hajut ovat ehtineet poistua, on tekstin sävy muuttunut jo hieman. Lukeminen tuntuu merkittävästi erilaiselta kuin tekijän eläessä. Kirjoittajan äänikin on hieman toinen.

Tekijän eläessä valittu tyyli tuntui joskus kummalliselta. Helin kirjoitti pitkiä runoelmia lyhyellä säkeellä. Jokainen säe tuntui kertovan vain tekijänsä nyt-hetkestä. Helin toisti monta kertaa, että hänellä ei ole mitään suurta sanomaa ihmiskunnalle. Hän vain oli, ja sitten ei ollut.
 
Nyt kun tekijää ei ole, on vain nuo säkeet sen sijaan, että niitäkään ei olisi. Kuolema on viisas, rakas ja oikeudenmukainen mahti. Kuolemasta lankeava valo ei saa rehellistä tekijää näyttämään näpertelijältä tai narsistilta. Kuolema ei pienennä eikä suurenna tekijää, vaan puhdistaa. Tekijä on kuin tahra kirjan sivulla, jonka kuolema armollisesti pyyhkii pois. Raja, jota Helin kirjoitti, ei ollut enemmän tai vähemmän oikukas kuin elämän ja kuoleman raja.
 
Me voimme hyötyä tästä. Me voimme katsoa tätä. Me voimme pohdiskella tätä. Me voimme valmistautua ja käsittää. Ja se vaatii vain hieman pään raapimista.
   
Lahjo taiteilijaa, älä virkamiestä. Hän ottaa lahjasi iloisena, toteuttamatta toiveitasi.
  
ja vielä kuoltuanikin
i do and i redo
nunc et semper
olen elämäsi
ja lastesi elämän
suola ja valo

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com