28.4.2016

MUSTA MAGIA

Hypoteesi: Musta magia on ihmisryhmien välinen vastakkainasettelu, joka luodaan keinotekoisen kiistakysymyksen avulla. Halutaan että osapuolet asettuvat vastakkain näennäisen ilmiön ympärille. Ilmiön näennäisyyden paljastavia ilmauksia ei haluta tuoda esiin.

Vastankkainasettelussa toinen osapuoli on jyrkän tunteenomaisesti vastaan, toinen puoli samalla patoksella asian puolesta. Kumpikaan osapuoli ei ole kiinnostunut kuulemaan huomautuksia siitä että  ilmiö, josta he väittelevät, ei ole todellinen. Ilmiö, josta he väittelevät, on näennäinen, mutta he eivät välitä siitä, vaan ovat yhtä mieltä siitä, ettei näennäisyyttä pidä paljastaa. 
 
Jos näennäisyys analysoitaisiin tarkasti, voitaisiin päästä lähemmäs muotoilua, joka koskisi todellista ilmiötä. Jos todellisuudesta olisi puhe, osapuolet huomaisivat olevansa siitä samaa mieltä.
 
Mustan magian prosessissa osapuolet eivät halua analysoida asiaansa tarkemmin. He haluavat riidellä ja väryttää toisiaan. He muodostavat oikosulussa olevan sähköpiirin, jonka kaikki energia haihtuu hukkaan. He eivät ole kiinnostuneet siitä mikä on totta. He ovat itseasiassa vakaasti samaa mieltä siitä, että on hyvä, kun asia on analysoitu väärin, ja koko kina on näennäinen.
  
Kumpikin näennäisen riidan osapuolista on paljon syvemmässä sodassa sitä vastaa, joka näkee koko kiistan näennäisyyden selvästi. 

Ulkopuoliselle agnostiselle ja rationaaliselle tarkkailijalle ilmenee, että kiistan tarkoitus onkin ylläpitää väärän hahmotuksen konseptia. Se, että kiistaan laitetaan niin paljon tunteita ja panoksia, on ikään kuin todisteena siitä, että jostakin todellisesta olisi kysymys. Mutta kysymys on vain siitä että näennäisen halutaan näyttävän todelliselta.

Kiistelevien osapuolien todellinen vihollinen on siis se, joka osoittaa näennäisyyden, ei se, joka väittää vastaan sen hahmotuksen sisällä, jonka he haluavat olevan kaikenkattava. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com