11.3.2016

JUMALLISELTA EI VOI KÄTKEÄ MITÄÄN EDES FOLIOHATUN ERISTÄVÄ KALVO

Sellainen joka halua VAIN jotakin mitä monet muuta haluavat, ei voi haluta maailmaa, joka on mysteeri itselle ja vielä enemmän muille.
 
Jos täydellinen HUIJAUS menee läpi, kysymys ei vastaanottajapuolella ole mistään jumalallisesta. Silloin on Jumalalta saatu lupa huijata.

Eikö tämä ole jonkinlainen Venäjän ja Englannin yhteinen perusidea. Sokrateen kaikkinäkevä silmä sekoitetaan tietoisesti Orwellin isoveljen silmään.

Miten vähän mysteerin esiin tuominen ja käsittely tekeekään vaikutusta niihin, jotka ovat mimeettisen halun vallassa. Miten harva ihminen on avoin ja vaikutuksille altis ja miten moni huijattavissa. Nämä kaksi ominaisuuttahan ovat toistensa vastakohdat, eikö totta.

Ehkä en uskalla nähdä mysteeriä toisenlaisen ihmisen halussa. Elvistä ihailevan tytön halu on helppo lokeroida mimeettiseksi, kun siihen ei pysty itse samastumaan. Toisaalta jos on itse ollut Elviksen hyväksikäyttämä lapsi, ei ehkä pysty yhtymään samalla tavalla Elviksen konsertissa kirkuviin tyttöihin, jotka eivät tiedä, että Elvis ei ole kiinnostunut heistä, koska he ovat jo liian vanhoja.

Ihailijoiden halu näyttäytyy mimeettisenä. Kysymys onkin siitä onko heidän halunsa aito siitä huolimatta että he eivät tiedä mitä haluavat?

Platon ja Gurdjieff sanoisivat, että halu ei voi olla aito, jos kohteesta paljastuu jotain täysin yllättävää myöhemmin. Mutta tämä on mystinen määritelmä. Mystisessä tiedossa sille, jonka halu on aito, ei voi paljastua enää mitään lisää. Tavallaan jumalallinen on rajattomana ja siis eristeettömänä aina kokonaisuutena läsnä, eikä siltä voi kätkeä mitään edes foliohatun eristävä kalvo.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Venäjän ja Englannin yhteinen perusidea"

Nuo 2 ois varmasti vihoissa keskenään, jos ne olisi yhtään lähempänä toisiaan.

Sven Laakso kirjoitti...

Tavallaan kyllä. Mutta jos Englannilla ei olisi sellaista hegemonia asemaa kuin sillä II maailmansodan jälkeen on ollut, Venäjä olisi sille paljon mieluisampi liittolainen kuin Saksa tai moni muu keskieuroopan valtio.

Englannin ja Venäjän syvän yhteyden voi tajuta menemällä pohjoisenglantilaiseen yökerhoon kello neljän jälkeen tai tekemällä saman Pietarissa. Voi käydä niin, ettei oikein tiedä kummassa paikassa on. Pohjoisenglannissa on hyvin vahvana eräs ihmistyyppi, jolla on varmaan geneettistäkin yhteyttä Venäjään. Se on hämmästyttävä asia.

Yksi asia on itä-anglian maantienteellinen samanlaisuus länsivenäjän eteläisempien alueiden kanssa. Maisemalliset piirteet ovat identtiset. Ilmeisesti kuitenkin venäläiset ovat matkineet nämä piirteet (kymmenien kilometrien istutuskujat jne) Englannista 1700-luvulla.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com