8.2.2016

HNEKISEN PÄÄOMAN DEMOKRATIA

Jemenin vanhat kaupungit voisivat olla kiehtovia paikkoja eurooppalaisen elokuvan kulisseiksi. Niin että yhtään arabia ei näkyisi kuvissa.


"the best predictor of a state’s peacefulness is how well its women are treated." 

Ja päinvastoin: mitä aidommin demokraattinen yhteiskunta, sen paremmin naisia kohdellaan. Näennäinen demokratia taas ei auta tässä. Naisten kohtelu tuskin paranee vain sillä että orwellaisessa todellisuudessa lisätään sen demokraattisuuden inttämistä. Koko ajatus on hyvin yksinkertainen: erittäin suuri epädemokraattisuus luo yhteiskuntaan erittäisuuria seksuaalisia patologioita, jotka heijastuvat kaiken tason väkivaltana.

Vaikeimmin hahmotettava asia demokratiassa on kai se, että demokratia ei lopulta perustuu haluun tai päätökseen, vaan todelliseen ja olemukselliseen tasa-arvoon. Jos yksilöiden välillä on hyvin suuria kilpailukykyeroja, demokratiasta ei muodostu aito. Ihmisyksilöt eivät ole sisäisesti, eivätkä edes ulkonaisesti demokraattisia. Heidän keskinäiset siteensä eivät muodostu demokraattisella periaatteella vaan sympatian ja rakkauden periaatteella, joka on eräänlainen samanravoisia puoleensa vetävä magneettinen voima. Tästä johtuen luokkayhteiskunta säilyttää muotonsa näennäisen demokratian hunnuissa. Olennainen kysymys on se, miten inhimillisen pääoman muodot (esimerkiksi intellektuaalinen ja geneettinen pääoma) demokratisoidaan ilman että se jakautuessaan laimenee. Monikulttuurisuuden pitäisi ratkaista nimen omaan tämä ongelma.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com