28.2.2016

MAKUUPUSSI

Huomenna on Oscar-gaala. Alejandro G. Iñárritun The Revenant (2015) on yksi ennakkosuosikeista. Elokuva on pitkä. Katsoimme se kahdessa osassa, tänään loppuun. Suomalaisen elokuvan Rauta-aika (Holmberg, Haavikko) III-osan loppu, jossa Lemminkäinen suojautuu lumimyrkyltä kömpimällä teurastamansa hirven sisään ei ole Kalevalan kuvastoa, mutta on nerokkuudessa verraton. Iñárritu toistaa saman kohtauksen hevosella. Lainaako Iñárritu kohtauksen suomalaisesta elokuvasta, vai lainaako Holmberg-Haavikko samasta perinteestä/lähteestä kuin Iñárritu? Siis mistä?

Elokuvatohtori Jari Sedergren vastaa kysymykseeni näin:


"Eiköhän tuo lie pakon sanelemaa ja käytännössä koettua perinnettä: näinkin voi selvitä pakkasyöstä. Kirjastolta oli kysytty ja siellä vastattu samankaltaiseen kysymykseen samoin kuin minä, mutta he muistivat muitakin : "Vilhelm Mobergin Maastamuuttajat-romaanisarjasta tehdyssä tv-elokuvassa on myös kohtaus, jossa isä pelastaa poikansa paleltumasta laittamalla lapsen ison eläimen avattuun vatsaan. Pentti Haanpään kertomuksessa Makuusäkki päähenkilö (Rimppi) menee hirven kaadettuaan ja nyljettyään väsyneenä talvipakkasessa nukkumaan kaatamansa hirvennahan sisään. Kertomuksen mukaan lappalainen nukkuu tarvittaessa nahkapussissa, makuusäkissä. Aamulla päähenkilö onkin pulassa kovaksi jäätyneen hirvennahan sisällä. Kertomus löytyy ainakin Erno Paasilinnan toimittamasta, Haanpään kertomuksia sisältävästä kokoelmasta Kairanmaa, Otava 1985. Aihe esiintyi myös elokuvassa Antti Puuhaara vuodelta 1976. Elokuva perustuu Erkki Mäkisen käsikirjoitukseen. Siinä suomalainen kansansadun kuuluisa sankari Antti Puuhaara tappaa ensin hirven ja kovan pakkasen ja susien takia joutuu yöpymään sen sisällä."

Tero Hannula muistaa:
"Star Warsissa [Imperiumin vastaisku] Han Solo pelastaa paleltumassa olevan Luke Skywalkerin laittamalla hänet kuolleen eläimen sisään."

Tässä siis Pentti Haanpää Makuusäkki 1942.Sediksen arvio elokuvasta. 


Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com