29.1.2016

KATKERUUDENVÄISTELY AMMATTINA

Nykyihmiseltä vaaditaan jatkuvaa kykyä siirtyä jouhevasti taiteenlajista ja ammatista toiseen, aina tyhjentyneestä potentiaalista elämän absoluuttiseen tapahtumapisteeseen. Soittajan kyky on siirtyä soittimesta toiseen, ikään kuin soitin hänen käsissään muuttaisi lakkaamatta muotoaan. Tällä tavalla kaikki oleva pitää ajatella soittimeksi.

Tällainen vaatimus epäilemättä rauhoittaa mieltä ja saa kokemaan luottamusta itseen ja nykyhetkeen. Oleminen on maailman ei-hyväksikäyttöä. Runoilijan täytyy pystyä silmänräpäyksessä muuntautumaan insinööriksi, insinööristä astrologiksi, astrologista lääkäriksi, lääkäristä kaivosmieheksi, kaivosmiehestä moottorikelkkailijaksi ja moottorikelkkailijasta romunsyöjäksi. Muu olisi kertakaikkiaan kitchiä ja jähmettynyttä avantgardea. 

Mutta mistä syystä muodonmuutos muka on välttämätön? Miksi erikoistuminen on dementian synonyymi? Miksi liike staattisen erikoistumisen sijaan?
 
Erikoistuminen ei ole mahdollista ilman analogista ajattelua. Ja analoginen ajattelu ei ole mahdollista ilman väärien analogioiden poissulkemista. Maailma on kvantittunut tila. Se ei ole analoginen, ei lineraarinen, ei-pääteltävä. Moderni tiede on aikoja sitten hylännyt hermeettisen päätelmän "as above so below". Vääriä analogioita ei voi poissulkea ellei itse käy kvanttitiloissa sulkemassa väärät vaihtoehdot pois.
  
Analogioiden suhteen me olemme sidottu paitsi omaan sisäiseen rakenteeseemme, joka kyllä mahdollistaa ties millaiset analogiat, myös maailman rakenteeseen, joka ei kvantittuneisuutensa takia salli vapaita assosiaatioita läheskään samassa määrin. Maailman kvantittuneisuus on sopimus. Kvantti on sopimus. Kenttä on sopimus, eikä kukaan ehkä Jörn Donneria lukuunottamatta todella tiedä miksi se on niin kuin se on. Kvanttitilat pitää vain muistaa. Niille ei ole analogiaa ylähän eikä alhana.
  
Muodonmuutos on energioiden kanavointia sinne, missä se kulloinkin purkautuu. Se on viiveettömyyttä tai ajattomuutta. Jos voi olla yhtä aikaa monta, ei tarvita aikaa, joka mahdollistaisi moneuden asettamisen kronologiseen peräkkäisjatkumoon. Rinnakkaisuus redusoi ajan.

Muodonmuutos mahdollistaa kaikkien asioiden samanaikaisen tutkimisen, ja myös oivalluksien dominopalikkamaiset pysähtymättömät ketjureaktiot, jotka synnyttävät sivutuotteinaan sinfonioita. Tekijän juurikaan sitä huomaamatta.

Prosessi ei ole taito vaan maailman olemus, "jumalallinen innoitus", josta Platonin Ion -dialogi sanoo kaiken olennaisen. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com