16.1.2016

ASIANTUNTIJUUDEN RAPPIO

Pannukakkumaailmateoria on ilmeisesti jonkinlainen performanssitaiteen haara. Jos heität keskusteluun jonkun ilmeisen tosiasian, joka kumoaa pannukakkumaailmateorian ja kuvittelet että "case is closed", saat pian huomata, että kukaan keskustelijoista ei paitsi hätkähdä sanojasi myöskään kiinnitä niihin pienintäkään huomiota. He jatkavat tiukasti omassa diskurssissaan. Nonsoleeraus on hyvin tietoista. Koska jos sanot, jotain mikä ei kumoa teoriaa tieteellisellä varmuudella, siihen tartutaan ja se selitetään pannukakkumaailmateorian omalla sanastolla. Siis: jos on kerran uskontoja ja oikeistoeliittejä on myös pannukakkumaailma. Piste.

"Tämä asenne läpäisee nyt koko yhteiskunnan. Yhteisiin arvoihin tai totuuksiin ei tahdota uskoa. Tämä on johtanut siihen, että asiantuntijuus on menettänyt yleisessä keskustelussa auktoriteettinsa ja merkityksensä. Jos jotain asiaa kymmenen vuotta tutkinut asiantuntija sanoo faktoihin perustuvan mielipiteensä erityisosaamisensa ydinasiasta, voi kuka tahansa pallopää suveneeristi kiistää, sananvapauteensa vedoten, asiantuntijan mielipiteen ja selittää oman hatusta vetämänsä version asiasta. Tuhat saman tason debiiliä peukuttaa ja hurraa torilla.

Tähän on tultu, että jopa hallitus kiistää faktat asiasta kuin asiasta ja posottaa omaa jääräpäistä linjaansa kiroten kansainväliset ihmisoikeussopimukset ja oman valtionsa perustuslain pelkkinä joutavanpäiväisinä jaarituksina. Tämä malli leviää kulovalkean tavoin massojen asenteisiin. Ei tarvita perusteluja, eikä välitetä siitä, että mielipide on uskomusharhaoppi. Pääasia on, että kun huomionkipeä nolla sanoo: "HEI! MAAPALLO ON MUUTEN LITTEÄ!!!!, niin sillähän saa helposti HUOMIOTA.
 
Vertaa 2-vuotiaaseen lapseen. Jos lapsi ei saa huomiota positiivisella käytöksellä, hän alkaa hakemaan huomiota häiriköiden. Tärkeämpää kuin käytöksen antama sosiaalinen hyväksyntä, on huomion saaminen.

Positiivisen huomion saaminen tiedon tai osaamisen kautta vaatii valtavasti työtä ja lahjakkuutta. Lahjattomat yrittävät saada huomiota törkymielipiteillään pikavoittona, koska eivät muuhun kykene laiskuuttaan ja tyhmyyttään. Tätä on huomiotalouskilpailuyhteiskunta raadollisimmillaan. Ja tämän käytöksen keulakuva on maan ulkoministeri."

Huomioenergia on kummallista. Ja se on hyvin todellista. Huonekasvienkin sanotaan tunnistavan huomioenergia. Toisaalta elämän ja kuoleman prioriteetit ovat yhteiskunnassa muuttuneet niin, että asiantuntijakysymykset eivät enää useinkaan ole elämän ja kuoleman kysymyksiä massoille.

Yksi asiaan vaikuttava seikka on se, että joissain kysymyksissä asiantuntijat ovat erehtyneet pitkään. Hyvä esimerkki on Venäjä. Vihreisiin sidoksissa olevat ns. "venäjäasiantuntijat" ovat tahallisesti valehdelleet tai puhuneet ainakin hyvin poliittisesti väritettyä todellisuutta koko kansalle pitkään ja luoneet kuplaa, jonka varassa salaista ulkopolitiikkaa on Suomessa tehnyt juuri porvari- tai piiloporvarihallitukset.
 
Nyt Niinistökin onneksi varoitti venäjäsuhteiden tahallisesta rikkomisesta, eli ongelma on tiedostettu ja myönnetty -- vihreiden "asiantuntijat" dissattu. Voisivatko vihreät sitten olla oikeassa ilmastonmuutoskysymyksenkään suhteen? Eikö denialismi vaikuttaisi mielenkiintoisemmalta identiteetiltä?
 
Erään käsityksen mukaan, se mitä pannukakkumaailmateoreetikot ovat tekemässä, on yksinkertaisesti luoda identiteettiä erottautumalla. Erottautuminen on tässä tapauksessa vain hieman radikaalimpaa. Ulkoinen uhka vahvistaa identifioivan teoriakehyksen sisällä olevien identiteettiä. Tässä tapauksessa tietenkin hyvin äärimmäisellä tavalla. Pannukakkumaailman vastustajat projisoidaan hulluiksi foobikoiksi. Ulkopuolisilta vaaditaan maltillista suhtautumista ja uteliasta positiivista asennetta, mikä antaa pannukakkumaailmateoreetikoille peliaikaa teoriansa lopulliseen todistamiseen ja lopullisen voiton ansaitsemiseen.

Joka tapauksessa koko "asinatuntijuuden rappio" -ilmiö on kiusallisen hallitsematon. Joissain tapauksissa asiantuntija olisi voinut alusta asti kertoa, että kysymyksessä oli pelkkä kupla ja huijaus. Joissain tapauksissa huijaukseen mukaan korruptoitu asiantuntija olisi voinut alusta asti kertoa, että huijareihin kannattaa luottaa sokeasti.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com