12.1.2016

KLISHEEN MÄÄRITELMÄ

Onko Bowie, Blackstar, star of stars, poikkeus musiikkiteollisuuden kaavaan? Hän kuitenkin kieltäytyi kahdesti kuningattaren myöntämästä ritariarvosta, joka on monille muille poppareille kelvannut. 

Vai onko kieltäytyminenkin osa suuren tyylin teatteria, kuten Hannu Salaman Pro Finlandia kieltäytyminen. Bowiessa kieltämättä oli jotakin tyyliä -- loppuun asti.
 
Voisi ajatella, että nuo tuossa blogitekstissä esitellyt symboliikat ovat vaan yksinkertaisesti kliseitä, joita hahmot toistavat.  Mutta kai klisheissäkin on normaalisti jotakin hajontaa. Tuo esoteerikon (monissa muissakin jutuissa) esittelemä systemaattisuus, on juuri se silmiinpistävä asia.

Ainakaan Bowien uudella albumilla pahimpia klisheitä näy. Pyysin esoteerikkoblogista analysoimaan albumin piilosymbolista tasoa.

Klisheen määritelmä on vähän hankalassa suhteessa symboliikkaan. Se on ikään kuin ei-junglaista symboliikkaa. Siis latteaa ja kaavamaista salakieltä, nerokkaan ja mielikuvituksellisen salakielen sijaan.

Mutta Jung itse analysoi juuri sitä latteaa kirkollista symboliikkaa, ja päätyy ajatukseen arkkityypeistä, mikä oli aikanaan uusi ajatus kun luultiin, ettei ole muuta kuin Paavin ja kardinaalien kehittelemä symboliikka.

Toisaalta piilotajunnan suhde ihmisen kehittelemään salakieleen on kummallinen, kuten Edgar Allan Poe monessa novellissa kuvaa. Jos ei henkilö saa suoraan esoteerista tietoa, hän ryhtyy kuvittelemaan ja muuntelemaan itse symboleita.

Jungin väite siis oli, että on jokin syvempi lähde kuin tämän maailman ihmisen luoma valtarakenne.

Mutta onko se sitten kuitenkaan? Mitä sanoo Paavi? Onko kuningatar Elizabeth kuulolla?

Ainakin näinä aikoina alkaa Jungin väitettä epäillä. Onko muka jotakin alitajuntaa määrittävämpää kuin Englannin kuningatar? Onko todellakaan mitään muuta piilotajuista sisältöä kuin täsmälleen ottaen se mitä kuningatar ja Paavi meiltä nautiskellen salaavat? Juuri se, mikä ei voisi olla kauempana kristinuskon vähäravinteisesta lampaanrehusta, jolle Paavi nauraa. 

Eikö juuri tuo salaisuus, jota he intohimoisesti vartioivat, ole koko inhimillisen mielikuvituksen ainoa lähde. Ja jos se paljastettaisiin, mielikuvitus lakkaisia olemasta. Meistä jokaisesta sammuisi elämän liekki. Me tyhjenisimme kaikesta siitä fantasiasta, jonka avulla me jaksamme täällä odottaa kaikki nämä vuodet kuolemaa. Me valaistuisimme yhdellä lyönnillä siihen samaan läpikotaisin synkkään ja mätään tietoisuuteen, joka pitää kuningattaret liikkeessä ja pommikoneet lakkaamatta ilmassa.

Mutta samalla saisimme tietää: meille kuningattarella ja Paavilla ei ole varattuna muuta kiitosta, kädenpuristusta tai apurahaa kuin kuolema. Sääriluut ristiin pääkallon alle. Siinä kaiken innostuneen kiihkeän tunnepitoisen odotuksen palkka ja tulos. Mitä syvemmässä unohduksen horteessa me kuolemaa odotamme, sen parempi heille. Jos sairastumme syöpään he riemuitsevat. Jos he voisivat tehdä sen "sivistyneesti", he tuhoaisivat heti silmää räpäyttämättä 99% maapallon väestöstä. Me, sinä ja minä, kuulumme siihen 99% joukkoon. Ei, sinä et kuulu siihen 1% tai 0.001% tai 0.0000001% joukkoon. 

Musiikkiteollisuus on tämän syvästi epäihmisellisen valtarakenteen nöyrä palvelija. Siksi musiikkiteollisuus on hankalasti sulava ideakokonaisuus. Musiikkiteollisuudella ainoastaan on aineelliset ja henkilöresurssit tehdä Bowien levyn tasoista laatua. Independent puolella laadusta on pakko tietoisesti tinkiä. Tietoinen tinkiminen on vaikeaa, ellei itse edes tiedä miten hyvä soundi syntyy. Independent puolella ei ole lahjakkuuspääomaa tuhlattavaksi asti.  Yksikään tähti ei synny sieltä, koska tähti on brändi, joka tarvitsee hyvin paljon kaikkea muutakin kuin vain itsensä. Ennen kaikkea tähti tarvitsee mittaamattoman suuret taloudelliset resurssit, jotta tähti loistaisi kauas.  Tarkoitus on kerätä vielä enemmän voittoa. Eikä siitä välistä putoa edes multaa sääriluittesi peitoksi. 

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com