1.12.2015

MAAILMA ON HARHAOPPI

Turkin ja Venäjän välillä on Konstantinopolin laittoman turkkilaismiehityksen jälkeen käyty 17 suurempaa sotaa. Korjaako nyt Kiina Bysantin poliittisen johodon äskettäiset virheet, lopettaa turkkilaismiehityksen alkuunsa ja palauttaa normaaliajat?

Tässä onkin eletty koko pitkä päivä sitten niiden aikojen.
 
Pahiten tarttuvat taudit ovat älykkyys ja typeryys. Siksi pitää katsoa missä seurassa liikkuu. Näin sanoo Falstaffin Jussi (Henrik IV 2. osa).

Siinä missä länsieuroopan luostarilaitos oli luopioiden pakopaikka ja karismaattisten henkilöiden (sallittu) turvapaikka vallanhimoisilta ja mustasukkaisilta kuninkailta (jossa jatkuvin rituaalein korostettiin omaa vaarattomuutta eliitille), miellettiin Bysantin jälkeinen luostarijärjestelmä ortodoksiassa yhteiskunnan immuunijärjestelmäksi jatkuvasti sikiäviä harhaoppeja vastaan.

Ja harhaoppeja o(li)vat kaikki mahdolliset tyhmät tai älykkäät ajatukset, jotka eivät ole sokraattisen viisaita ajatuksia. Nämä juuri tarttuvat tautien tavoin. Kun Sokrateen viisaus on kuin itse kondomi. Siksi munkkien velvollisuus oli jonkinlainen teflonmaisen olotilan säilyttäminen. Näin ainakin teoriassa.

Aukikirjoitettuna kuvailu tuollaiselta olotilasta vaikuttaa mielettömän hassulta, kuten nyt vaikka tämä Konevitsan Arsenin elämäkerta (jota juuri luen). Tämä henkilö (tai jokin josta kirjoitetaan tällaisena henkilönä: nämä pyhimyselämäkerrathan ovat läpikotaisin kanonisia ja täynnä kierrätettyjä klisheitä) on ollut samanaikainen Bysantin tuhon, kuten myös sen kaikista järkyttävimmän pimeyden ja sivistyksen vastakohdan kanssa, josta Shakespearen kuningasnäytelmät meitä sivistävät.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

No mutta, Venäjä ei ole Bysantti muuta kuin omalla ilmoituksellaan... vähän kuin madjaarit hunneja.

Formaalilta kannalta tää argumentointi on ihan samaa kuin joku shiia- ja sunnimuslimien keskinäinen tulkintaperinteiden puolustelu. "Kyse on yhteisön terveydestä." "Paha tulee usein järjen kaavussa." "Meillä on pitkät perinteet." "Järjestys se olla pitää." Jne jne.

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com