26.12.2015

TAROT POEETTISENA METODINA

Ostin keskiviikkona Raider Waite pakan ja Dhyan Manikin Tarot opaskirjan itselleni joululahjaksi. Nyt on ongelmana tarotriippuvuus. Suuri kysymys on: miten päästä pois jodorowskymäisestä jatkuvasta korttien kanssa istumisesta?

Kaupunkien patsastaiteessa ehkä yksi syy Tarot-aiheiden suosioon on vain ymmärrettävästi se, että tämä nyt on aika inspiroiva taiteellinen metodi. Nykyihmiset ehkä ymmärtävät Tarotin melko aneemisesti. Tämähän on nimen omaan taiteellinen metodi samalla lailla kuin surrealistien pelit, niiden esikuva epäilemättä. Yksi kelttiläinen pöytä on yksi Maupassantin mestarinovelli. Ja kyllä Shakespearen draamat ovat täyttä Tarotia ... tai elämää... elämä tarottia.*
  
Kokeellisessa runoudessa unisymboliikan jatkuva nesteytyminen, jatkuva muodonmuutos "turussa romanttinen kaukasia, nuoska tarttuu armeniassakin" toisin kuin tarotissa, arkkityypit ovat virtaavassa tilassa. Mikään symboli ei ole valmis tai fiksattua "kumikentaurin ratsusanastoa", mutta silti pujottelee koko ajan arkkityyppisiä symboleita. Opimme nopeasti, että arkkityypit ovat ihmissielun kvanttimekaniikkaa, kvantittuneita tiloja, joita voidaan sulattaa keittolevyllä kuin kristallikiteitä.

Tarot-pakka toimii luovana metodina, jos käyttäjä pystyy uudistamaan symbolit, tulemaan runoudeksi arkkityyppien valo-varjo-lipukkeiden pujottelurataa. Tarotin vahvuus on sen dramaattisuus, kyky synnyttää hienovaraisia dramaattisia käänteitä ja jännitteitä, jotka on ankkuroitu (romaani)henkilön psykologiaan. Käänteiden systeemiä olisi vaikea keksiä lennosta. Tarotissa on todella vahva draamallinen aikaulottuvuus, menneisyys, nykyhetki, tulevaisuus -- alku, keskikohta, loppu.

Tytär on täysin immuuni Tarotille. Pitää sitä kohtalouskoisten, heikkojen ja epärationaalisten ihmisten turhana mielenkuohutuksena ja hämäränä symbolieksytyksenä. Tarotpakka kädessä ei ole lupa astua hänen huoneeseensa. 


* Englantiin tarot-kortit tulivat 1800 luvulla ennustajien myötä kanaalin yli Ranskasta. Englanninkielisissä tarot-pelejä ei sitä ennen juuri tunneta. Siksi puhutaan ranskalaisittain tarotista.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com