27.12.2015

NEROMYYTTI

Neromyytti on taiteessa tauolla ja voimissaan on kuiva alan ammattimies -myytti. Myyttinen alan ammattimies tekee taidetta rahoittaakseen porvarilista keskiluokkaista elämäänsä. Hän on korostuneesti ei-diletantti ja halveksii harrastelua yhtä paljon kuin ruutiininomaista "palkkatyötä". Hän halveksii myös rahattomuutta, köyhyyttä ja köyhätaiteilua. Alan ammattimies osaa kaiken mitä nerot ovat osanneet ennen häntä. Hänessä yhdistyy koko nerojen tuottama tieto ja taito.

Innovoinnin ja patentoinnin maailmassa alan ammattimieheen ei liitetä yhtä hohdokkaita mielikuvia. Alan ammattimies on se, joka osaa kaiken, muttei keksi itse mitään. Alan ammattimiehen masentavuutta on hänen täydellinen pollittinen ja henkinen opportunisminsa ja äärimmäinen konsensushakuisuutensa. Alan ammattimies toimii kyseenalaistamatta aikakautensa sovitussa todellisuudessa -- todellisuudessa jonka HÄN toisten alan ammattimies -kavereidensa kanssa omistamistaa. Siinä todellisuudessa on mikä hyvänsä vallankumous mahdoton.

Tai ainakin pitäisi olla. Keksijä kuitenkin haastaa alan ammattimiehen. Se on uskalias teko. Alan ammattimiehen tietomäärä on murskaavat 44 miljoonaa dokumenttia, Lisäksi erilaisina (itsestään selvinä) yhdistelminä tuo tietomäärä on lähes rajaton. Alan ammattimiehen sarkastisuus ja ironinen huumori on huipputerävää.

Keksijä on kenties nuori henkilö, joka ei ole edes ehtinyt perehtyä kaikkeen mahdolliseen mitä planeetalla entuudestaan tunnetaan. Silti hänellä voi olla jokin tuore, uusi ja keksinnöllinen näkökulma omaan olemisen hetkensä maailmaan. Hänellä on kenties laite, joka toimii periaattella, jota hän ei itse osaa selittää. Se voi olla patentoitavissa.

On myytti, että nousukas keksijä, ilman taustatietoja saa noosfääristä ideansa ja toimivat toteusmuotonsa annettuna. Tämä on paljon sukua taiteelliselle neromyytille. Arkisemmin prioritteettikysymyksiä ei taiteessa arvosteta, kuin enintään tuotantovälineisiin liittyvien vallankumouksien yhteydessä.
 
Aina uudet sukupolvet kuitenkin saavat todistaa kuinka neromyytti asettuu vasten ammattimiesmyyttiä, joskus onnistuneesti joskus vähemmän onnistuneesti. Tämä dikotomia pitää pintansa.

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com