28.12.2015

KOHTUUS HYVÄN JA PAHAN TUOLLAPUOLEN

Kiinnostavasti Tarot tuntee hyvän ja pahan tuollapuolen olemisen filosofisen konseptin. Ideaa edustaa ison arkanan kortti Kohtuus. Kohtuus tarkoittaa ääritilojen välttämistä, joka siis on tarotviisauden hyvän ja pahan tuolla puolen olemista. Kohtuus on vastakohtien sovittamista yhteen ja sisäisen kaksijakoisuuden (tai useampi osaisen leegion) avointa tietoista vuoropuhelua ja yhteistyötä.
Vilkaistaan millaiset kortit ympäröivät sitä isossa arkanassa. Kohtuus ei ole hauskassa seurassa. Sitä edeltää Kuolema XIII ja seuraa Paholainen XV. Kuolemaa edeltää Hirtetty mies XII. Paholaista seuraa Torni XVI.
Pakassa torni muistuttaa kiinnostavasti obeliskiä. Kortin "muutosvoima" iskee obeliskin leijuvan kärkikolmion irti ruumiista. Mielikuvissani symboli yhdistyy eliitin ja massan väliseen luokkasotaan tai vallankumoukseen. Tarot siis käsittää vallankumouksen ajatuksen, joka tarkoittaa eliitin vaihtamista toiseen.

Obeliskin kärkipyramidissa on kaikennäkevä kolmas silmä. Kohtuus-kortin hahmolla on myös kolmas silmä kirkas. Paholaiskortissa nurinkäännetyn pentagrammin alasakara puhkaisee hahmon kolmannen silmän. Paholaisen ja Tornin yhteys käy tästä ilmi.  

Kaikki Kohtuus kortin ympäristössä viittaa radikaaliin muutokseen ja voimakkaisiin sokaiseviin intohimoihin, joita maistamatta Kohtuus voi tuntua mauttomalta, kun sen merkitys ei kunnolla avaudu koko laajuudessaan. Voi hahmottaa että esimerkiksi kaupallinen seksi operoi (pelkästään?) näiden korttien alueella.    

Ei kommentteja:

Hae tästä blogista

"Käymälässä en käynyt, mutta ostin kokoelman runoja. Eikö se ole yksi ja sama?"
- Kejonen

"Minä puhun hyveestä, en itsestäni, ja kun moitin paheita, moitin ennen muuta omiani."
- Seneca

"käymälässä aamuisin kuolemanjälkeistä peliä"
- Krivulin

Blogiarkisto

Tietoja minusta

svenlaakso (at) yahoo.com